Hlavní obsah

Cena vajec šla před Velikonocemi oproti loňsku výrazně dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až o desítky procent nižší jsou v porovnání s loňskou předvelikonoční dobou ceny vajec v Česku. Loni na jaře totiž zejména v důsledku nové evropské směrnice vzrostla cena vajec až o sto procent. Vyplývá to z vyjádření jejich producentů a statistických údajů.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ceny klesají řádově o desítky procent vůči minulému roku, konečná čísla ještě budou vyhodnocena,“ sdělil obchodní ředitel společnosti Framagro Milan Karban. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že zatímco loni týden před Velikonocemi prodávali chovatelé vejce obchodníkům v průměru za zhruba 3,50 Kč, začátkem letošního března to bylo za necelé dvě koruny, tedy o více než 40 procent méně.

„Naše společnost například nabízí balení deseti vajec velikosti M pod 30 korun. Cena je cca o 25 procent nižší než v roce minulém,“ uvedl mluvčí Kauflandu Michael Šperl. Interspar se letos snaží prodeje vajec podpořit slevovými akcemi.

Podle předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmové v předvelikonočním období rostou prodeje vajec oproti předcházejícím týdnům zhruba o pětinu. Podle obchodníků je nárůst ještě výrazně vyšší.

Vejce spíše hnědá než bílá

Přes dostatečnou nabídku hnědých vajec budou v nabídce Teska letos chybět vajíčka bílá. Supermarkety Billa objednávají bílá vejce pouze na Velikonoce.

„V ČR se převážně chovají plemena, která snáší vejce s hnědou skořápkou. Chovů s hybridy snášejícími vejce s bílou skořápkou je jen několik,“ vysvětlila dlouhodobý nedostatek bílých vajec v obchodech předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová.

Český trh vajec je po „vaječné krizi“ vzniklé před rokem už půl roku stabilizovaný. Cena za vejce, která se v prvních loňských měsících blížila šesti korunám, se ustálila na méně než poloviční hladině, stejné jako před dvěma lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám