Hlavní obsah

Cena ropy v souvislosti s událostmi v Japonsku klesá

Novinky, pit
Londýn

Cena severomořské ropy Brent v úterý klesla pod 110 dolarů za barel po téměř třech týdnech. Důvodem je strach z jaderné krize v Japonsku, stejně jako averze investorů na finančních trzích. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ropa Brent oslabila ke 109,9 dolaru, americká lehká ropa WTI se zastavila na 98,57 dolaru.

"Je to kombinace nejistoty a averze k riziku," uvedl analytik Commerzbank Eugen Weinberg. "Nespočívá to ani tak v obavách, že Japonsko, jako jeden z největších spotřebitelů ropy, bude na trhu chybět v příštích několika měsících. Více působí nálada, která snižuje ceny rizikových aktiv jako akcií a komodit,” připomněl. 

Poptávka Japonska jakožto třetího největšího uživatele ropy patrně v krátkodobém horizontu poklesne. Následně by však měla vzrůst z důvodu nahrazení jaderné produkce pomocí ropy a zemního plynu.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v úterý oznámila, že celosvětová poptávka po ropě se v roce 2011 patrně o něco sníží, a to o 10 000 barelů na 1,44 miliónu barelů denně.

Zlevňování se zpožděním

"Situace je extrémně nepřehledná, na jedné straně napětí v arabském světě, na druhé obrovská katastrofa v Japonsku," uvedl pro Novinky k dalšímu vývoji cen ropy analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Dá se nicméně předpokládat, že cena "černého zlata" by v současné době neměla razantně růst a atakovat například 120dolarovou hranici.

"Pokud jde o dopad na ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic, nedá se očekávat, že se od zítřka bude zlevňovat," doplnil Hatlapatka s tím, že obchodníci budou spíš vyčkávat na další vývoj. "Jistá korekce cen směrem dolů by se mohla promítnout až po určité době," zakončil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám