Hlavní obsah

Cena ropy Brent přesáhla 46 dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Cena severomořské ropy Brent poprvé v historii dosáhla na 46 dolarů za barel. Ještě v závěru minulého týdne přitom byla o 67 centů levnější. Růst způsobily obavy o zásobování trhu před zimní topnou sezonou. Kartel ropných vývozců OPEC přitom tvrdí, že světový trh je zásoben dobře.

Foto: archiv

Narcis Podsedníček

Článek

Ropa Brent je už dva měsíce jako na houpačce. Ještě v lednu se barel prodával za 31 dolarů, začátkem srpna poprvé po 14 letech překonala hranici 40 dolarů za barel. V polovině měsíce šla dokonce přes 45 dolarů, pak ale klesla zpět k 40 dolarům a nyní opět dosahuje rekordních výšin.

Podobně je na tom i americká lehká ropa WTI. V pondělí podražila o 49 centů na 49,37 dolaru za barel, a je tak v těsné blízkosti srpnového rekordu 49,40 dolaru [celá zpráva]

Podle šéfa ropného kartelu OPEC Purnoma Yusgiantora nemůže za vysoké ceny nedostatek zásob. "To není cena ropného koše OPEC," připomněl Purnomo k cenám na trhu. "To je cena americké ropy, kterou vyvolaly hurikán Ivan a další problémy na jiných místech," dodal.

Naráží tak na situaci v Iráku, kde je těžba omezena kvůli možným sabotážím, rebelie v Nigérii a také nestabilní situaci v ruském gigantu Jukos. "Nabídka ropy je dostatečná," tvrdí Yusgiantoro. Podle něj bude OPEC situaci řešit až na pravidelném setkání v prosinci v Cairu.

Opec těží nejvíce ropy od roku 1979

Organizace zemí vyvážejících ropu zvedla za září těžbu ropy o 600 tisíc barelů denně. Nyní tak už těží 30,5 miliónů barelů. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pondělí zveřejnila přední konzultační firma Petrologistics.

Největší producent kartelu, Saúdská Arábie, vytěžil v září 9,75 miliónů barelů ropy denně, což představuje nárůst o půl miliónu barelů barelů denně. Saúdská Arábie tak nyní těží o 750 tisíc barelů ropy více, než je její produkční lit v rámci kartelu.

OPEC se tento měsíc rozhodl, že zvýší formální těžební limit od 1. listopadu o milión na 27 miliónů barelů denně. Tento krok však nepomohl k ochlazení trhu s ropou, protože kartel ve skutečnosti těží mnohem více, než si sám stanovuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Rekordy překonává už i cena ropy v Evropě

Severomořská ropa Brent v Londýně překonala rekordních 42 dolarů za barel. Hranice se dotkla těsně před polednem. Ještě před čtrnácti dny se přitom cena...

Cena ropy je nad 48 dolary za barel

Zdražování ropy v posledních týdnech nebere konce. Její ceny překonávají jeden rekord za druhým. Ve čtvrtek odpoledne americké lehká ropa WTI těsně překonala...

Výběr článků

Načítám