Hlavní obsah

Cena nafty nad 30 korunami za litr, zdražuje i benzin

Novinky, ČTK, bož

Pohonné hmoty v Česku za posledních sedm dní výrazně zdražily. Litr Naturalu 95 se ve středu na tuzemských čerpacích prodával za 32,29 koruny, což je o 13 haléřů více než o týden dřív. Nafta poprvé od loňského března překonala hranici 30 korun za litr. Za týden zdražila o 21 haléřů na 30,13 koruny za litr.

Článek

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 31,90 Kč. Za méně než 32 korun lze benzin pořídit ještě v Moravskoslezském kraji. Také nafta vyjde v Ústeckém kraji nejlevněji v republice, tamní pumpy ji prodávají průměrně za 29,74 koruny.

Těžbu ropy v aljašské přírodní rezervaci přeruší, jak chtěl Biden

Amerika

Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 32,97 koruny. Nafta se v hlavním městě tankuje za 30,82 koruny za litr.

Ropa na nejvyšší úrovni od května 2019

Ceny ropu v průběhu středy rostly v důsledku optimismu ohledně budoucího vývoje poptávky po pohonných hmotách. Cena severomořské ropy Brent se během středečního obchodování vyšplhala až na 72,83 dolaru, tedy na nejvyšší úroveň od května 2019.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) následně oznámil, že zásoby benzinu ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o sedm milionů barelů na 241 milionů barelů. Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali mnohem mírnější nárůst, a to o 698 tisíc barelů. Ceny ropy v reakci na to mírně klesly.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 9. červnu

Reklama

Související články

Benzin i nafta za týden mírně zdražily

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu mírně zdražily. Průměrná cena benzinu Natural 95 stoupla o šest haléřů na 32,12 koruny za litr,...

Benzin mírně zdražil

Litr benzinu Natural 95 stál v Česku ve středu průměrně 32,16 koruny, což je o čtyři haléře více než ve stejný den minulého týdne. Průměrná cena nafty klesla...

Výběr článků

Načítám