Hlavní obsah

Celosvětové prodeje Volkswagenu v říjnu klesly o pět procent

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodeje vozů vlajkové značky koncernu Volkswagen v říjnu klesly o 5,3 procenta na 490 tisíc vozidel. Propad prodejů začal už několik měsíců předtím, než vypukla aféra s údajným falšováním emisí, uvedla agentura Reuters. V Česku jdou naopak auta od Volkswagenu na odbyt lépe než loni.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Vozy VW před dealerstvím v Londýně

Článek

Loni v říjnu prodal Volkswagen po celém světě 517 400 vozů, letos jen 490 tisíc, informovala v pátek automobilka. Jde o osmý měsíční pokles prodejů v řadě.

"Značka VW zažívá náročné období. Čelíme nejen problémům kolem naftových motorů a emisí CO2, ale i napjaté situaci na světových trzích“ cituje Reuters šéfa prodeje Jürgena Stackmanna.

Americké úřady obvinily automobilku z podvádění při měření emisí v polovině září.

Koncern ve čtvrtek vyzval zaměstnance, aby do konce listopadu podávali firemním vyšetřovatelům informace o případu manipulací s emisemi u vozů s naftovými motory. Informátorům, kteří se na manipulacích sami podíleli, firma slíbila, že je nepropustí ani jinak nepotrestá.

Česko patří mezi trhy, kde byl v říjnu opačný trend. Proti stejnému měsíci loni zde VW prodal o 21 procent více vozů, ještě o něco lépe se dařilo prodejům dceřiné automobilky Škoda Auto. [celá zpráva]

Jak Volkswagen podváděl

Speciální software ve vozech poznal, kdy je vůz testován na emise. V tu chvíli spustil systém, který emise při testování snižuje, uvedly americké úřady. Podle zatím nepotvrzených informací, které se objevují hlavně na specializovaných automobilových webech, mohl program využít následující indikátory: GPS ukazuje, že je auto na místě. Motor běží, ale netočí se volant. Při běžícím motoru jsou otevřené dveře nebo kapota. Otáčejí se jen dvě kola ze čtyř.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám