Hlavní obsah

Bývalého šéfa VW Winterkorna obvinili v USA kvůli emisnímu skandálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Detroit

Bývalý generální ředitel automobilky Volkswagen Martin Winterkorn byl ve Spojených státech obviněn v souvislosti s emisním skandálem. Podle tiskových agentur to vyplývá z dokumentů, které ve čtvrtek zpřístupnil soud v Detroitu. Obvinění čelí i pětice někdejších manažerů.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Martin Winterkorn

Článek

Americká prokuratura obvinila Winterkorna ze zločinného spolčení, které mělo za cíl utajit před úřady podvod s měřením emisí.

Skandál propukl v září 2015, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) firmu obvinila, že do aut s naftovým motorem instalovala software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že v celém světě takovým softwarem opatřil asi 11 milionů naftových aut, mimo jiné i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Winterkorn odstoupil z funkce krátce poté, co informace kolem manipulace s měřením emisí vypluly na povrch.

Obvinění bývalého ředitele Winterkorna bylo podáno už v březnu, soud jej ale podle agentury Reuters zpřístupnil až ve čtvrtek. Podle agentury AFP je mezi obviněnými i pět bývalých manažerů.

Reklama

Související články

Žaloby za emise majitele aut moc nelákají

Češi už jsou opatrnější. Po fiasku, kterým v roce 2014 skončily hromadné žaloby na vracení bankovních poplatků, těmto žalobám už moc nevěří. Nejnověji to...

Výběr článků

Načítám