Hlavní obsah

Burza zpomalila propad

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtvrteční obchodování odstartoval další až 20procentní propad akcií Unipetrolu, později se však pád kursů zpomalil a burza dokonce posílila. Nízké ceny některých titulů přilákaly kupce, další však pokračovaly v sestupu.

Foto: Pavel Siuda

25. výročí založení oslavilo Centrum pro rodinu a sociální péči z.s. festivalem Fandíme rodině v areálu Lékařské fakulty v Ostravě-Vítkovicích.

Článek

Podle obchodníků se akcie Unipetrolu dostaly pod tlak maržových účtů, opakovaly se situace, ve kterých se generovaly další automatické prodejní příkazy na určitých úrovních ceny. Ztráta Unipetrolu se nakonec ustálila na méně než polovině, holding oslabil o 8,20 procenta na 126,92 Kč.

V závěru seance přišla zpráva, že audit potvrdil ziskovost dceřiných firem Unipetrolu. Proti předběžným údajům však mírně snížil výši zisku u společnosti Chemopetrol, a to o zhruba 200 miliónů na 2,12 miliardy Kč. U společnosti Kaučuk se zisk snížil o 17 miliónů na 420 miliónů Kč. Naopak Česká rafinérská hospodařila s lepším výsledkem.

Bouřlivý vývoj kursu zaznamenal ČEZ. Po ranním sestupu přitáhl zájem investorů a cena se vyšplhala až 415 korunám, ale později nastal nový pozvolný pokles. ČEZ ve čtvrtek oslabil o 2,51 procenta na 391,70 Kč při objemu obchodů větším než 2,5 miliardy korun.

Příliš se nedařilo ani bankovním titulům. Komerční banka oslabila o 0,12 procenta na 3279 Kč, Erste Bank o 0,50 procenta na 1202 Kč. Analytici Morgan Stanley zvýšili cílovou cenu akcií Erste 35,9 eura na 39,6 eura, což je asi 1188 Kč.

MF má novelu kolektivního investování

Největší přírůstek dosáhly akcie Orco, které zpevnily o 3,55 procenta na 1313 Kč. Polepšila si také Zentiva, která posílila o 1,19 procenta na 825,80 Kč. Podle expertů Raiffeisenbank poslední korekce posunula Zentivu znovu do nákupního pásma. Doporučují ji proto koupit s cílovou cenou 940 Kč. Index PX 50 klesl o 1,02 procenta na 1131,7 bodu.

Na internetových stránkách ministerstva financí je představen návrh novely zákona o kolektivním investování. Podle náměstka ministra financí Tomáše Prouzy by měla výrazně zjednodušit úpravu speciálních fondů, umožnit vznik fondů pro potřeby omezeného okruhu pokročilých investorů, a také odstranit překážky pro rozvoj nemovitostních fondů. Připomínky k návrhu lze zasílat do 5. dubna.

Evropské akce kolísaly, převládal však růst kursů. Cena barelu ropy WTI vystoupala nad 57 dolarů. Norská ropná firma Statoil posílila o 2,5 procenta, italská Eni o 0,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám