Hlavní obsah

Bursík uvažuje o zdanění emisí CO2

Novinky, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr životního prostředí plánuje zavést daň z vypouštění oxidu uhličitého. CO2 je jedním ze skleníkových plynů, které způsobují oteplování planety. Zdanění by mělo být spojeno s druhou fází ekologické daňové reformy, jež by měla začít fungovat od roku 2007. Daň za CO2 by tak mohla začít platit od roku 2010.

Článek

Bursík v pátek uvedl, že jeho cílem je vytvoření ekonomie s nízkými emisemi skleníkových plynů. Bude usilovat také o to, aby se větší podíl energie vyráběl z obnovitelných zdrojů, aby se více používala alternativní paliva a neplýtvalo se energií.

"Naše energetická náročnost je dvojnásobná ve srovnání s patnácti původními členy EU," vysvětlil Bursík.

Ministr také řekl, že se jeho rezort bude snažit o změnu evropské rámcové směrnice o odpadech, která nyní počítá s možností dovážet odpad z jiných zemí pro energetické využití. "To v podstatě znamená jeho spalování," upřesnil Bursík s tím, že se tak zatěžuje životní prostředí.

Globální oteplování škodí i ekonomice

Šéf MŽP se zmínil také o zprávě Mezinárodního panelu pro klimatické změny (IPCC) zřízeného OSN. Ten v pátek uveřejnil první část své zprávy, ve které varoval před oteplováním planety zapříčiněným lidskými ekonomickými aktivitami.

"Oteplování je nejhorší globální hrozbou lidstva. Jsme v bodě obratu, je třeba jednat. Vyčkávání má negativní dopady i na ekonomiku," okomentoval Bursík. Zpráva IPCC je podle něj silným argumentem pro politiku, kterou chce MŽP realizovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám