Hlavní obsah

Bulhaři znovu přezkoumají prodej majetku firmy ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bulharský antimonopolní úřad začal znovu zkoumat záměr společnosti ČEZ prodat majetek za 335 milionů eur (8,8 miliardy Kč) bulharské pojišťovací a finanční skupině Eurohold. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Správní soud v červenci zrušil rozhodnutí úřadu, který v říjnu loňského roku prodej Euroholdu zablokoval. ČEZ obnovené zkoumání vítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Bulharská antimonopolní Komise pro ochranu hospodářské soutěže (KZK) nyní zúčastněným stranám poskytne 30 dní na to, aby se k věci vyjádřily.

„Jsme rádi, že správní soud přihlédl k našim argumentům. Podle našeho názoru společnost Eurohold nemůže koupí našich bulharských aktiv reálně získat dominantní postavení na bulharském trhu, nicméně rozhodnutí Komise pro ochranu hospodářské soutěže nechceme předjímat,” řekla v pondělí mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Bulharský antimonopolní úřad podruhé zablokoval převzetí tamních aktiv ČEZ

Ekonomika

Eurohold a ČEZ podepsaly dohodu loni v červnu. Bulharský regulátor ale v říjnu došel k závěru, že nově vzniklá skupina by na trzích s pojištěním a energií získala výraznou konkurenční výhodu, a transakci zablokoval.

Do balíku prodávaných firem ČEZ patří společnost CEZ Bulgaria (od roku 2005 zastupuje Skupinu ČEZ na bulharském trhu a koordinuje činnosti firem), CEZ Elektro Bulgaria, dále CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria (od roku 2015 poskytuje informační a telekomunikační služby), Free Energy Project Orešec a Bara Group. Nejvýznamnější z nich je distribuční firma CEZ Razpredelenie Bulgaria.

ČEZ možná zůstane v Bulharsku, připustila firma

Ekonomika

ČEZ i Eurohold už dříve podaly proti říjnovému rozhodnutí bulharského antimonopolního úřadu každý za sebe správní žalobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám