Hlavní obsah

Budvar prohrál spor s ČOV, zneužil olympijské symboly

Brno

Budějovický Budvar definitivně prohrál soudní spor s Českým olympijským výborem (ČOV) ohledně zneužití olympijských symbolů před zimními hrami v Turíně v roce 2006. Nejvyšší soud odmítl dovolání Budvaru a potvrdil, že se pivovar dopustil nekalé soutěže. Pražské soudy Budvaru už dříve nařídily, že se má olympijskému výboru veřejně omluvit a zaplatit pokutu 2,25 miliónu korun.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Budova Budvaru v Českých Budějovicích.

Článek

„Žalovaný (Budvar) svým jednáním zneužil ZOH v Turíně 2006 ke stržení mediální a divácké pozornosti na sebe, aniž by mu bylo uděleno písemné zmocnění žalobcem (ČOV),“ stojí v usnesení.

Nejvyšší soud zároveň připomněl, že Budvar ke konání her nijak nepřispěl a nepatřil ke sponzorům. Český olympijský výbor původně žádal od Budvaru více než 14 miliónů korun.

Příčinou sporu byla reklamní kampaň Budvaru s postavami Boba a Davea, kteří cestovali na akci označovanou „hokejiáda“ do Itálie. Měli na sobě reprezentační hokejové dresy a ve spotech se objevil i svazek hokejových holí v podobě „hokejové pochodně“.

Právě pochodeň patří k chráněným olympijským symbolům, které bez písemného souhlasu ČOV nesmí nikdo používat, stejně jako jejich parafráze či karikatury.

Spor začal v roce 2006. O tři roky později padlo pravomocné rozhodnutí Vrchního soudu v Praze. Rozhodnutí Nejvyššího soudu je definitivní. Jedinou případnou možností obrany zůstává ústavní stížnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám