Hlavní obsah

Brusel schválí první české operační programy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Česká republika se během několika dní, nejvýše týdnů, dočká schválení prvních operačních programů, přes něž poputují do země peníze z evropských fondů. Informoval o tom v Bruselu vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Evropská komise má podle něj schválit tři programy z celkových 24. Všechny tři operační programy mají do Česka přinést 3,8 miliardy eur, tedy téměř 104 miliard korun.

Článek

Prvními schválenými budou programy Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Lidské zdroje a zaměstnanost a Praha adaptabilita, přes něž směřují peníze z Evropského sociálního fondu.

Program Vzdělávání pro konkurenceschopnost přitom pochází z dílny ministerstva školství, jehož šéfka Dana Kuchtová rezignovala kvůli špatné přípravě některých operačních programů.

Slovensko už má schválené čtyři programy

Schválení prvních operačních programů však není podle mnohých ničím, čím by se Češi mohli chlubit. Jenom sousední Slovensko má totiž schválené například již čtyři operační programy, některé země dokonce všechny. "Slováci to asi chytili od začátku za lepší konec," dodal Čunek.

Češi navíc nemají při jednání s Evropskou komisí zdaleka vyhráno. Řada problematických programů se zřejmě nestihne do konce letošního roku schválit. Jedním z nich je i program Výzkum a vývoj pro inovace, jenž má pro českou vědu přinést téměř 60 miliard korun a který stojí i za pádem ministryně školství.

Sporný program pro Čunkovo ministerstvo

Otazníky visí i nad Integrovaným operačním programem (IOP), jehož přípravu má na starost Čunkovo ministerstvo pro místní rozvoj. Evropská komise Česku vytýkala samotnou existenci programu, který je spíše slepencem finančních prostředků pro řadu resortů a zároveň je zastřešujícím programem pro jednotlivé regiony.

Čunek připustil, že takový program v minulosti vůbec neměl vzniknout, ale v současnosti s tím není možné něco udělat. Zda se podaří IOP schválit do konce roku, si vicepremiér neodvážil odhadnout.

Situace je naopak jasnější kolem programů Podnikání a inovace či Doprava. Program Doprava je vůbec největší český operační program a měl by na výstavbu dopravní infrastruktury v příštích letech přivést 5,77 miliardy eur, tedy téměř 160 miliard korun. Schválení obou programů lze podle členky českého vyjednávacího týmu a budoucí velvyslankyně ČR při EU Mileny Vicenové očekávat do konce letošního roku.

Čunek si ovšem stejně jako Vicenová postěžovali i na chování Evropské komise, jež podle nich částečně souvisí s časovým skluzem České republiky při vyjednávání o operačních programech. Především Vicenová kritizovala praxi, kdy jsou prakticky všechny unijní instituce celý srpen zavřené, protože jejich zaměstnanci mají volno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám