Hlavní obsah

Brusel nemůže odmítnout francouzský rozpočet, tvrdí Paříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise nemá žádnou pravomoc odmítnout francouzský rozpočet a požadovat jeho přepracování. Řekl to v úterý francouzský ministr financí Michel Sapin v reakci na zprávy, podle nichž se výkonný orgán Evropské unie k takovému kroku chystá ke konci října, aby donutil Paříž respektovat sliby týkající se snižování rozpočtového deficitu.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský ministr financí Michel Sapin

Článek

Někteří představitelé eurozóny v pondělí agentuře Reuters řekli, že komise by takovým krokem poprvé využila své právo požadovat změny v národních rozpočtových plánech v rámci nových pravomocí, které jí členské státy Evropské unie udělily v loňském roce. Podle Sapina jsou ale tyto zprávy "mylné", protože komise takové pravomoci nemá.

"Nemůže odmítat francouzský ani žádný jiný rozpočet," řekl ministr o komisi. "V našich demokraciích jsou díky bohu jedinými místy, kde přijímáme, odmítáme a upravujeme rozpočty, parlamenty příslušných zemí," dodal Sapin v rozhovoru s rozhlasovou stanicí RTL.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Neustálé odklady

Francouzská vláda již v září oznámila, že sníží rozpočtový schodek pod hranici tří procent hrubého domácího produktu (HDP) až v roce 2017, tedy o dva roky později, než loni slíbila partnerům v EU. Francie neměla deficit pod tříprocentní hranicí již deset let. Komise umožnila Paříži odložit snížení schodku pod tři procenta HDP již dvakrát.

Francie oficiálně předloží komisi návrh svého rozpočtu pro příští rok 15. října. Komise poté bude mít dva týdny na vrácení návrhu k přepracování, jestliže dospěje k názoru, že porušuje dřívější dohody, řekly zdroje.

Více škrtat už nemůže

Sapin rovněž řekl, že vláda v příštím roce neplánuje žádné další zvyšování daní ani snižování výdajů nad rámec plánovaných úspor ve výši 21 miliard eur (577 miliard korun), protože plán je už tak obtížný a vyvolává různé reakce.

Komise podle činitelů eurozóny po předání francouzského rozpočtu pravděpodobně posílí disciplinární kroky proti Paříži. Současně však Francii poskytne požadované dva roky navíc ke snížení schodku pod unijní limit. Podle zdrojů to vesměs udělá ještě stará komise Josého Barrosa před listopadovým nástupem nového týmu pod vedením Jeana-Clauda Junckera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám