Hlavní obsah

Brusel chce dohlížet nad rozpočty zemí eurozóny

– Brusel • Aktualizováno

Evropská komise prosazuje, aby Brusel získal pravomoc dohlížet nad rozpočty zemí eurozóny. Členské státy by podle návrhu, představeného ve středu šéfem komise Josém Manuelem Barrosem a eurokomisařem Olim Rehnem, musely podstupovat návrhy svých rozpočtů nejprve ke schválení EU.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Komise chce mít možnost posílat své inspektory na ministerstva financí zemí eurozóny, kteří by mohli žádat změny v návrzích státních rozpočtů.

Opatření musí projednat Evropský parlament a národní státy a jeho šance na přijetí jsou spíše nízké. Jasnou podporu nemá ani v Německu, které se zasazuje o tvrdý dohled nad rozpočty členských států a podle britského deníku The Daily Telegraph s Francouzi uvažuje o zmenšení eurozóny.

Návrh o povinnosti podstupovat Bruselu předem rozpočtový plán je reakcí na porušování dohodnutých pravidel o stropech zadlužení. Některé státy byly do eurozóny přijaty, ačkoliv bylo jasné, že pravidlo nesplňují. Postupem let je pak porušovaly téměř všechny. V Řecku, Itálii či Španělsku teď zadlužení vzrostlo, anebo roste za hranici únosnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám