Hlavní obsah

Brněnskou ostudu nahradilo nové obchodní centrum Letmo

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po jedenácti letech se z ostudy Brna stalo moderní centrum. V lednu 2002 zachvátil obrovský požár kasino v dolní části velkého objektu naproti budově Hlavního nádraží Českých drah a od té doby byl objekt v dezolátním stavu. Ve středu večer byl slavnostně otevřen zcela nový objekt s názvem Letmo. Zároveň byl v přízemí odhalen památník dvou hasičů, Davida Kožuského a Jaroslava Garguly, kteří tehdy zachraňovali krupiéra uvězněného ohněm. Zahynuli všichni tři.

Foto: Jan Trojan, Právo

Obchodní centrum Letmo se výrazně liší od původního objektu.

Článek

Po ničivém ohni naráželi zájemci o rekonstrukci po léta na velmi složité majetkoprávní vztahy. Právu to potvrdil Zdeněk Filípek, ředitel developerské a investorské společnosti IFM Group, která celou stavbu zaštiťuje.

V průběhu téměř deseti let objekt chátral, byl částečně rozkraden, vandalové poničili značné části původní fasády. Ve výklenku v přízemí se zdržovali bezdomovci, bylo tam také mnoho zapáchající špíny. Projekt obnovy začal v prosinci 2011, v srpnu 2012 skončily bourací a čisticí práce, v prosinci stavbaři dokončili vnější fasádu.

Foto: Jan Trojan, Právo

Obchodní centrum Letmo se výrazně liší od původního objektu.

Název Letmo není žádné zkratkové slovo. „Při vymýšlení jsme vycházeli ze způsobu stavby. Letmo,“ řekl Filípek. Do rekonstrukce investovali přes 300 miliónů korun.

Foto: Jan Trojan, Právo

Památník hasičů odhalil syn zahynuvšího Jaroslava Garguly.

Obchodní centrum Letmo je významné zejména svoji polohou. Leží přímo na podchodu, který spojuje centrum města s autobusovým nádražím Zvonařka, Hlavním vlakovým nádražím a s dalšími obchodními domy v okolí, zároveň je součástí nejužšího centra Brna a nachází se přímo na nejdůležitějším dopravním uzlu městské dopravy.

„Moderní budova zaujme množstvím služeb, originálním designem z dílny architekta Tomáše Dvořáka a nádherným výhledem na město z vyšších pater. Vidět je až na Pálavu,“ uvedl Filípek. V objektu rozloženém do dvou podzemních a osmi nadzemních podlaží lidé najdou přes 50 obchodních jednotek. Zatím je obsazeno zhruba 60 procent všech obchodů.

Památník hasičů vytvořil student Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně Adam Krhánek. Má podobu kvádru, v němž vidíme stíny, jako symbol dvou ztracených lidských životů. Odhalil jej syn zahynuvšího hasiče Garguly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám