Hlavní obsah

Brněnská Zbrojovka vydražena za rekordních 707 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Areál zkrachovalé brněnské Zbrojovky byl ve středu vydražen za rekordních 707 miliónů korun. Získala ho holdingová společnost J&T. Do dražby s vyvolávací cenou 352 miliónů korun se přihlásilo celkem 11 investorů. Dražební společnost očekávala, že se cena přehoupne přes půl miliardy.

Článek

Zástupce J Dušan Palcr Právu řekl, že firma bude na využití areálu spolupracovat s česko-slovenským partnerem, kterého ale odmítl konkretizovat. Neřekl ani, jaké úmysly s areálem mají, pouze naznačil, že partner J nemá nic společného se zbrojním průmyslem.

Dražba začala v 11:30 a skončila v 11:46. Během pouhé čtvrthodiny tak investoři přihodili celkem 355 miliónů. Palcr byl s průběhem dražby i konečnou cenou spokojen. Peníze za Zbrojovku musí společnost zaplatit do 30. dubna, jinak bude dražba zrušena.

Areál o rozloze 22,5 hektaru šel do dražby jako celek. Nejstarší budova je z roku 1870, většina objektů byla postavena v první polovině 20. století. Část nemovitostí je nyní v pronájmu. Jediné, co v současnosti ze společnosti Zbrojovka Brno zbývá, je pár strojů, zbraní a ochranná známka.

Do konkurzu se Zbrojovka dostala před třemi a půl lety. Věřitelé od té doby přihlásili pohledávky za více než 480 miliónů. Definitivní konec výroby přišel loni v létě. Dosud se podařilo prodat část strojů a zbraní, jejich celková hodnota čítá desítky miliónů.

Část techniky koupila společnost Brno ze skupiny kolem uherskobrodského podniku Česká Zbrojovka. Zaměstnala 29 bývalých pracovníků Zbrojovky a loni na podzim začala v pronajaté části brněnského podniku opět vyrábět. Dražby se ale zúčastnila jen jako host.

Částka 707 miliónů je absolutní rekord. Dosud nejvyšší konečné ceny dosáhla dražba majetku ostravské společnosti Unikov, která přesáhla 465 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám