Hlavní obsah

Britský ropný gigant BP ve čtvrtletí prudce zvýšil zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čistý zisk britské těžební společnosti BP ve třetím čtvrtletí překonal díky vysokým cenám ropy a zemního plynu odhady. Vystoupil na 3,32 miliardy dolarů (73,2 miliardy Kč) z 86 milionů dolarů před rokem. Firma dodala, že díky dobrým výsledkům rozšíří program odkupu svých akcií.

Foto: Francis Mascarenhas, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Analytici podle agentury Reuters očekávali, že zisk za třetí čtvrtletí dosáhne 3,06 miliardy dolarů. Ve druhém čtvrtletí zisk činil 2,8 miliardy dolarů.

Firma těží z růstu cen energií, kterým letos prospívá postupné zotavování světové ekonomiky po pandemii covidu-19. Firma uvedla, že v dalších měsících očekává další růst cen plynu.

Litr benzinu stojí už přes 36 korun. A zdražování zřejmě není konec

Ekonomika

BP rovněž poznamenala, že začátkem příštího roku odkoupí dalších 1,25 miliardy svých akcií. Společnost už dokončila dříve oznámený odkup 1,4 miliardy akcií. Takový krok obvykle cenu akcií zvýší. Akcie BP už letos na burze zpevnily asi o 40 procent.

Výrazný nárůst zisku už nahlásily i další těžební společnosti. Také ony po letech špatných výnosů přesouvají většinu této dodatečné hotovosti do odkupu svých akcií a vyplácení dividend.

Velkým těžebním firmám ale navzdory nedostatku investic do nové výroby nahrává současná globální energetická krize.

Ruský gigant Rosněfť prudce zvýšil zisk. Drahá ropa mu svědčí

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám