Hlavní obsah

Litr benzinu stojí už přes 36 korun. A zdražování zřejmě není konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne opět výrazně vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o 65 haléřů a prodává se v průměru za 36,12 koruny za litr. Za naftu řidiči zaplatí průměrně 34,92 koruny za litr, což je o 85 haléřů víc než minulou středu. Vyplývá to z informací na webu společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

„Do konce října ještě očekáváme další růst cen benzinu i nafty o několik desítek haléřů. Nafta bude zdražovat rychleji. Důvodem je zvýšení cen severomořské ropy Brent na současných 85 dolarů (asi 1870 korun) za barel. Od počátku roku už ropa zdražila o více než 70 procent. Velmi vysoké ceny jsou zejména v západní Evropě,” řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Nad 36 korunami byla průměrná cena benzinu naposledy na začátku listopadu 2014. Před rokem touto dobou platili motoristé za litr naturalu v průměru necelých 28 korun. Diesel je nyní nejdražší rovněž od listopadu 2014. Před rokem stál průměrně zhruba 27 korun za litr.

V Saúdské Arábii postaví zábavní park na bývalé ropné plošině

Cestování

Pohonné hmoty ve zdražování následují ropu, jejíž cena na světových trzích od začátku roku stoupla o desítky procent. Výraznější nárůst u nafty než u benzinu je podle analytiků daný prudkým zdražováním zemního plynu, se kterým souvisí vyšší poptávka po topném oleji.

Nejdražší paliva zůstávají v Praze. Benzin tam průměrně stojí 36,85 koruny za litr a nafta 35,52 koruny za litr. Naopak nejméně zaplatí řidiči za natural v Ústeckém kraji, a to průměrně 35,73 koruny za litr. Diesel je nejlevnější v jižních Čechách, tamní čerpací stanice ho nabízejí v průměru za 34,53 koruny za litr.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 20. říjnu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám