Hlavní obsah

Britská centrální banka očekává recesi a výrazně zvýšila úroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská centrální banka ve čtvrtek zvýšila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Přikročila tak k nejvýraznějšímu zvýšení úroků od roku 1995. Banka zpřísňováním měnové politiky reaguje na rostoucí inflaci.

Foto: Toby Melville, Reuters

Budova Bank of England, centrální banky Velké Británie, v Londýně.

Článek

Od zvýšení úroků centrální banku neodradila ani zhoršující se hospodářská situace. Banka ve čtvrteční zprávě předpověděla, že britská ekonomika v posledním čtvrtletí letošního roku vstoupí do recese.

Základní úroková sazba v Británii se nyní nachází na nejvyšší úrovni od konce roku 2008. Britská centrální banka zahájila nynější zvyšování úrokových sazeb loni v prosinci, od té doby základní úrok zvýšila již šestkrát. V předchozích pěti případech rozsah zvýšení nikdy nepřekročil čtvrt procentního bodu.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Británii v červnu zrychlilo na 9,4 procenta z květnových 9,1 procenta. Inflace se tak nachází na nejvyšší úrovni za čtyři desetiletí.

Inflace v Británii je nejvyšší od osmdesátých let

Ekonomika

Centrální banka předpověděla, že ve čtvrtém čtvrtletí inflace překročí 13 procent.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) v červnu zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na sedm procent. Tak vysoko byla její základní sazba naposledy v roce 1999.

Meziroční inflace v České republice v červnu vystoupila na 17,2 procenta z květnových 16 procent. Nachází se tak na nejvyšší úrovni od prosince 1993.

Reklama

Výběr článků

Načítám