Hlavní obsah

Británie hlásí druhé ohnisko slintavky a kulhavky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Na farmě v jižní Anglii se skutečně objevil druhý případ slintavky a kulhavky. Podle sdělení vlády to v úterý potvrdili britští veterináři. Podezření na objev druhého ohniska slintavky a kulhavky pojali zvěrolékaři v pondělí poblíž místa výskytu prvního potvrzeného případu nemoci dobytka z minulého týdne.

Článek

"Hlavní veterinář dnes zakrátko potvrdí, že testy provedené přes noc na odebraných vzorcích potvrzují slintavku a kulhavku," řekl ministr životního prostředí Hilary Benn. Druhý případ se objevil v ochranném pásmu deseti kilometrů kolem farmy v hrabství Surrey, kde bylo potvrzeno první ohnisko. Benn potvrdil, že i na druhé farmě se již začalo s vybíjením dobytka.

Slintavka a kulhavka se objevila v Británii poprvé od roku 2001, kdy se v zemi muselo kvůli obrovské epidemii této nemoci porazit kolem 6,5 miliónu kusů zvířat. Tehdejší epidemie stála britské hospodářství odhadem 12 miliard eur (přes 320 miliard korun).  Británie okamžitě zakázala všechen vývoz masa a mléka a pohyb dobytka po zemi.

Příčinu propuknutí nákazy nyní britské úřady intenzivně zkoumají. Veterinární experti zjistili, že kmen viru zachyceného minulý týden na farmě u vesnice Wanborough byl stejný, s jakým se pracovalo v blízké laboratoři, která vyrábí vakcíny proti této nemoci. Podle BBC News experti zkoumají i možnost, že se o propuknutí nemoci přičinily povodně.

Británie se nyní rozhoduje, zda přikročí k očkování stád v regionu kolem postižené oblasti. Pokud by tak učinila, znamenalo by to, že britský vývoz masa by se na šest měsíců musel zastavit. Británie vyváží týdně maso a hospodářská zvířata v hodnotě kolem 15 milionů liber (přes 620 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Do Británie se vrátila slintavka a kulhavka

Britští farmáři jsou znepokojeni novým výskytem slintavky a kulhavky. Nemoc byla zaznamenána v pátek u 60 kusů hovězího dobytka na farmě na jihozápadě Anglie....

Výběr článků

Načítám