Hlavní obsah

Bohatí Jihoevropané spolu s Poláky nakupují v Německu nemovitosti jako diví

– Berlín

Německý trh s nemovitostmi čelí náporu zájemců především z krizí zasažené jižní Evropy, kteří se snaží najít bezpečné útočiště pro své finance. Nový boom zažívá obchod s realitami zejména v Berlíně, kde jsou ceny bytů v porovnání s jinými velkoměsty ještě relativně nízké a investorům se nabízí dobrá šance na jejich zhodnocení.

Foto: Profimedia.cz

Berlínská ulice Kaiserdamm

Článek

Nárůst zájmu cizinců o nákup nemovitostí v německém hlavním městě sledují realitní makléři už od začátku krize v eurozóně. V současnosti je podle šéfa realitní kanceláře Accentro Jacopa Mingazziniho už nejméně třetina všech kupujících ze zahraničí.

Velkou část tvoří Španělé, Italové, Řekové, ale také Poláci. Skoro všichni prý – na rozdíl od Němců – platí hotově a není výjimkou, že si objekt ani neprohlédnou. Dokonce jsou připraveni akceptovat i vyšší cenu.

Kromě Berlína zaznamenala citelný nárůst zájmu cizinců o nemovitosti také další německá velká města jako Mnichov, Hamburk nebo Frankfurt nad Mohanem. Právě v metropolích vidí podle odborníků největší jistotu na budoucí zhodnocení své investice.

Pokud jde o Berlín, ten je v evropském i vnitroněmeckém srovnání stále velmi levný. Byt na dobré adrese se dá podle Mingazziniho sehnat i přes zdražování s cenou metru čtverečního od 1400 do 1500 eur (zhruba 35 000 až 38 000 korun).

Cizinci se podle agentů v Německu nezajímají už jen o luxusní nemovitosti jako v minulosti, ale dobře na odbyt jdou i běžné byty, které si kupující pořizují s potenciálem na jejich pronajímání. Tento trend však žene nahoru ceny nájmů, které jen v Berlíně za posledních pět let stouply o téměř 20 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám