Hlavní obsah

Bezprecedentní krok: Brusel vrací Itálii rozpočet k přepracování

Novinky, bož, tov
Aktualizováno

Evropská komise (EK) vrátila Římu návrh italského rozpočtu na příští rok k přepracování. V úterý odpoledne o tom informoval německý server Focus. Je to vůbec poprvé, kdy EK přikročila k tomuto kroku.

Foto: Max Rossi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Schodek je třikrát vyšší, než byl cíl předchozí vlády, za což je Řím již několik týdnů kritizován evropskými politiky. Itálie by podle maastrichtských kritérii měla snižovat zadlužení v poměru k HDP, aby se přibližovala cíli 60 procent. V tuto chvíli se zadlužení země pohybuje okolo 130 procent a je druhé nejvyšší po Řecku. Pro srovnání, u ČR je tento podíl kolem 32 procent.

Maastrichtská kritéria v oblasti veřejných financí
Podíl deficitu státního rozpočtu na HDP musí být menší než 3 %. Pokud je mírně vyšší, musí se snižovat.
Podíl veřejného dluhu na HDP nesmí překročit 60 %. Pokud je dluh vyšší, musí se tomuto limitu postupně přibližovat.

Ministr financí tvrdí, že současný deficit je nezbytný pro nastartování ekonomického růstu. Snížení schodku podle deníku Financial Times odmítá i vicepremiér Luigi di Maio.

„Jménem vlády popírám, že bychom uvažovali o snížení deficitu, ten zůstane na 2,4 procenta,“ prohlásil.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nejzadluženější země EU

Vrácení rozpočtu k přepracování je krajní řešení. Je to vůbec poprvé v historii, kdy komise při hodnocení rozpočtových plánů zemí eurozóny k podobnému kroku sáhla. Itálie má na předložení nového návrhu rozpočtu tři týdny.

„Evropská komise soustavně monitoruje stav veřejných financí členských států EU a zejména jejich soulad s Paktem růstu a stability. V případě porušení pravidel Paktu dává hříšníkům výstrahu. To se v uplynulých letech přihodilo Francii, Belgii či Španělsku. Dosud nikdy však EK neodmítla návrh rozpočtu, resp. dosud nikdy k návrhu rozpočtu nevydala negativní stanovisko,” řekl Novinkám analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Podle něj je ovšem otázka, zda se Řím verdiktu podvolí a rozpočet přepracuje. Další vývoj totiž bude ovlivněn spíš politickým děním než ekonomickou skutečností. Brusel sice může Římu udělit pokutu až ve výši 0,2 procenta hrubého domácího produktu Itálie, kdy a zda vůbec k tomu přikročí, zatím není jasné.

Euro oslabilo

Euro v úterý oslabilo vůči dolaru a pohybuje se blízko dvouměsíčního minima poblíž kurzu 1,1470 dolaru za euro. Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta jsou problémy kolem Itálie jedním z důvodů oslabování evropské měny.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Italský ministr financí Giovanni Tria

„Itálie může v nadcházejících týdnech sehrát významnější úlohu v oslabení eura, a to v případě, že bude italská vláda trvat na jí navrženém schodku státního rozpočtu ve výši 2,4 procenta k HDP,“ řekl Novinkám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám