Hlavní obsah

Bezpečný přístav v době krize. Zlato se blíží devítiměsíčnímu maximu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlato je kvůli vyostřené situaci na Ukrajině poblíž devítiměsíčního maxima na 1910 dolarech (asi 41 290 Kč) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Cena kovu, který investoři více nakupují v časech nejistoty, by se podle analytiků nyní mohla přiblížit hranici 1920 dolarů/oz. Na několikaletá maxima se kvůli obavám ze zhoršení plynulosti dodávek vyšplhaly i ceny hliníku a niklu.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Cena zlata k okamžitému dodání se ráno dostala až nad 1913 dolarů, a byla tak nejvýše od 1. června loňského roku.

„S ohledem na zvyšující se napětí mezi Ruskem a Ukrajinou zdražilo zlato za posledních 14 dní o šest procent. Zlato plní svým charakterem jak pojistku proti inflaci, tak slouží především jako bezpečný přístav pro finanční úspory při zvyšujícím se mezinárodním politickém napětí,” uvedl spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy Roman Pilíšek.

Vzhledem k tomu, že se situace na Ukrajině každým dnem zhoršuje, cena zlata poroste i nadále, doplnil analytik společnosti Golden Gate CZ Marek Brávník.

Zlato je na tříměsíčním maximu

Ekonomika

Růst podporují také rostoucí stagflační tlaky po celém světě, což je situace, kterou ještě zhorší masivní západní sankce vůči Rusku, pokud se pro ně západní politici rozhodnou. Stagflací se rozumí výraznější růst cen při stagnaci ekonomiky.

„Zlato tedy opět po několika výkyvech potvrzuje svoji roli bezpečného přístavu v době hrozící krize. V době drastické inflace se ukazuje, že i když jeho cena nějakou dobu neroste, udržuje stále svoji hodnotu pro investory,” uvedl Brávník

Stoupá i cena hliníku

Tříměsíční kontrakt na hliník na Londýnské burze kovů (LME) přidával více než dvě procenta nad 3349 dolarů za tunu.

Dříve se vyšplhal na více než 13leté maximum 3350 dolarů. Hlavní ukazatel vývoje ceny niklu přidával 1,6 procenta na 24 740 dolarů a je blízko vrcholu od srpna 2011.

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou se vyostřilo, když Moskva jednostranně uznala jako samostatné republiky dva separatistické regiony na východě Ukrajiny a poslala tam své vojáky.

Nic než katastrofa. Ruské akcie i rubl se dál řítí ke dnu

Ekonomika

Spojené státy a jejich evropští spojenci jsou za to připraveni vyhlásit nové sankce proti Rusku.

„V blízkém až střednědobém horizontu se ceny hliníku budou pravděpodobně pohybovat na vyšší trajektorii, ale věci se mohou uklidnit, jakmile (americký prezident Joe) Biden a (ruský prezident Vladimir) Putin dosáhnou dohody o Ukrajině,” citovala agentura Reuters generálního ředitele společnosti Kalkine Kunala Sawhneyho.

Zdražují i další drahé kovy. Cena stříbra dopoledne přidávala 0,9 procenta na 24,25 dolaru, cena platiny vykazovala růst o 0,7 procenta a palladium o 0,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám