Hlavní obsah

Zlato je na tříměsíčním maximu

Londýn

Zlato se kvůli rusko-ukrajinskému napětí vyšplhalo na tříměsíčním maximum. Na promptním trhu cena kolem 20:00 SEČ stoupla o 0,4 procenta na 1866,90 USD (bezmála 41.000 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu) a dříve během pondělní seance se vyšplhala nejvýše od 16. listopadu.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od akcií ke zlatu se investoři uchylují, když trhy ovládne strach. Je také považováno za pojistku proti inflaci. Posilují i další drahé kovy jako stříbro a palladium.

Americké akciové indexy dnes pokračují v poklesu. Dolů jim pomáhají obavy z prostředí vyšších úrokových sazeb - trhy očekávají, že americká centrální banka (Fed) by mohla úrok brzy zvednout kvůli inflaci, která v lednu vystoupila na 7,5 procenta, a je tedy nejvýše od února 1982. Akcie oslabuje i varování Spojených států, že Rusko by mohlo vytvořit překvapivou záminku pro útok na Ukrajinu.

Evropský unikát. Česká mincovna vyrazila desetikilovou zlatou minci v hodnotě 14 milionů

Domácí

Palladium se v pondělí prodávalo nejdráže za dva týdny. Rusko je jedním z největších producentů palladia na světě. Podle banky Société Générale by ozbrojený konflikt s Ukrajinou mohl vyvolat sankce na jeho vývoz, a tím i dramaticky snížit celosvětovou dostupnost tohoto kovu důležitého především pro chemický průmysl.

Cena palladia se loni snížila o 22,2 procenta a zaznamenala první pokles za šest let. Zlato loni oslabilo o téměř čtyři procenta, nejvíce od roku 2015.

Bitcoin proti minulému týdnu oslabil. Ethereum také

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám