Hlavní obsah

Benzín i nafta dál zlevňují, nejdráž řidiči tankují v Praze

Pohonné hmoty v ČR od minulé středy zlevnily o desítky haléřů a zůstávají nejlevnější za šest let. Cena benzínu Natural 95 klesla o 31 haléřů na průměrných 28,64 koruny za litr. Nafta zlevnila dokonce o 47 haléřů a v úterý stála v průměru 27,68 Kč/l. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pohonných hmot v České republice k 22. prosinci

Článek

Ceny u českých čerpacích stanic jsou nejnižší od přelomu roku 2009 a 2010. Přitom ještě počátkem července byly pohonné hmoty zhruba o čtyři koruny dražší a v roce 2012 se dokonce benzín vyšplhal nad 38 korun a nafta nad 37 korun za litr.

Nejvíc platí motoristé za Natural 95 v Praze; v úterý zde litr stál v průměru 29,48 koruny. V hlavním městě je i nejvyšší průměrná cena nafty, která činí 28,79 koruny za litr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Druhý nejdražší je Jihomoravský kraj, kde motoristé tankují litr benzínu za průměrných 29,23 koruny. Nafta pak na jihu Moravy vyjde v průměru na 28,37 koruny za litr.

Nejméně dají řidiči za benzín v Libereckém kraji, kde se litr Naturalu 95 prodává za průměrnou cenu 28,12 koruny. Nejlevnější diesel je možné koupit v kraji Královéhradeckém; v průměru tam vyjde na 27 korun za litr.

Ropa je nejlevnější za 11 let

Světové ceny ropy v úterý večer obnovily pokles a severomořská ropa Brent sestoupila poprvé od poloviny roku 2004 pod 36 dolarů za barel. Důvodem propadu cen je pokračující přebytek ropy na globálním trhu.

„Důležité je rozhodnutí amerického kongresu povolit export ropy. Tím by se měly zmenšit americké zásoby, ale vzrostou zásoby ropy v jiných státech," řekl Novinkám analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

„Benzín v Česku bude určitě dál zlevňovat - do konce roku až o dalších 30 haléřů,” odhaduje.

Reklama

Související témata:

Související články

Ropa je nejlevnější za jedenáct let

Světové ceny ropy zahájily týden dalším poklesem kvůli přetrvávajícím obavám z nadbytečných dodávek na trh a silnějšímu dolaru. Severomořská ropa Brent...

Výběr článků

Načítám