Hlavní obsah

Benzín dál zlevňuje, v průměru stojí pod 42 korun

Cena benzinu v Česku poprvé za více než pět měsíců klesla pod 42 korun. Litr naturalu se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 41,99 koruny za litr. Před týdnem byl o 2,42 koruny dražší.

Článek

Na nejnižší úroveň od prvního březnového víkendu klesla cena nafty. Za litr dieselu teď řidiči dají průměrně 43,45 koruny, což je o 1,66 koruny méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.

Ceny paliv letos prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajinu. V posledních týdnech ale klesají.

Potvrzeno. Většina velkých prodejců paliv zneužila válku, nastřelili si marže

Ekonomika

Navzdory zlevňování jsou paliva v Česku nadále podstatně dražší než před začátkem války. Těsně před zahájením invaze 24. února stál benzin průměrně 37,43 koruny a nafta 36,39 koruny. Oproti současnosti tak byly ceny naturalu nižší o více než 4,50 koruny a diesel vyšel zhruba o sedm korun levněji.

Nejlevnější benzin tankují v současnosti řidiči v Karlovarském kraji, kde je litr v průměru za 41,45 koruny. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji, litr tam u pump prodávají průměrně za 42,98 koruny.

Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě průměrně 43,01 koruny. Nafta se v metropoli tankuje za 44,41 koruny za litr.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 10. srpnu 2022

Reklama

Výběr článků

Načítám