Hlavní obsah

Potvrzeno. Většina velkých prodejců paliv zneužila válku, nastřelili si marže

Aktualizováno

Průběžné výsledky červencových kontrol marží čerpacích stanic a distributorů pohonných hmot odhalily nepřiměřeně zvýšené marže u většiny velkých čerpacích stanic, uvedlo ministerstvo financí (MF). Kompletní výsledky za červenec bude mít resort k dispozici v polovině srpna. Ceny paliv začaly růst na přelomu února a března po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Marže přesáhly u většiny velkých čerpacích stanic průměrnou úroveň loňského roku a výrazně se odpoutaly od květnových a červnových výsledků, kdy se naopak držely na velmi nízké úrovni, odpověděl na dotaz Novinek ohledně kontrol marží mluvčí MF Tomáš Weiss.

Novinky už koncem července informovaly o velkých cenových rozdílech u čerpacích stanic. Mezi některými prodejci byl rozdíl v ceně benzinu i šest korun na litr.

MF na základě zjištění ohledně zvýšených marží některých prodejců iniciovalo schůzku s asociacemi petrolejářů a velkými hráči na trhu čerpacích stanic. „Apelovali jsme, aby své marže snížili zpět na akceptovatelnou úroveň,” prozradil Weiss.

Ceny benzinu se liší až o 6 korun na litr. Prodejci šroubovali marže, zjistilo ministerstvo

Ekonomika

Kompletní data a interpretaci výsledků bude mít ministerstvo v polovině srpna. „Nadále přitom platí, že pokud by výsledky kontrol ukázaly na nepřiměřeně vysoké marže, pro které by neexistovalo důvodné vysvětlení, jsme připraveni přijmout konkrétní řešení včetně možnosti cenové regulace stanovující maximální výši marže,” dodal Weiss.

Kontroly chce provádět ministerstvo do konce září, dokdy platí snížená spotřební daň z pohonných hmot. V případě potřeby je ale připraveno kontroly prodloužit.

Vedle kontroly marží vláda přijala i další opatření. Rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

Ceny benzínu a nafty letí dolů, jen Praha si dává načas

Ekonomika

Od začátku června na čtyři měsíce kabinet snížil o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty, přičemž ministerstvo financí očekávalo zlevnění pohonných hmot až o 1,80 koruny na litru.

Ropa zlevnila na úroveň před válkou

Ceny pohonných hmot už několik týdnů v řadě klesají. Navzdory poklesu cen jsou ale paliva stále výrazně dražší než před rokem. Za benzin tehdy řidiči platili o 10,63 koruny na litru méně než nyní, diesel byl levnější dokonce o 13,46 Kč.

Za zlevňováním paliv stojí podle analytiků nižší velkoobchodní marže a také propad ceny ropy na světových trzích, který v posledních dnech nabral na intenzitě. Barel severomořské ropy Brent se ve čtvrtek prodával za necelých 95 dolarů (2285 Kč), což bylo nejméně od 18. února, tedy zhruba týden před začátkem ruské vojenské invaze na Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám