Hlavní obsah

Benzín a nafta třetí týden v řadě zlevnily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu opět klesly. Díky poklesu cen ropy zlevňují již tři týdny v řadě. Nejprodávanější benzín Natural 95 zlevnil od minulé středy v průměru o 24 haléřů na 33,17 koruny za litr a nafta o 16 haléřů na 33,51 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 28. listopadu

Článek

Cena nafty přesáhla cenu benzínu začátkem listopadu. Předtím byla nafta dražší než benzin naposledy v březnu 2015.

Ceny nafty jsou v současnosti vyšší než ceny benzínu ve všech regionech České republiky. V některých krajích je nafta dražší než benzín o desítky haléřů, třeba v Plzeňském kraji dokonce o 76 haléřů.

Nejvyšší z celého Česka jsou stále ceny pohonných hmot v Praze. Litr Naturalu 95 tam řidiči koupí v průměru za 33,92 koruny a litr nafty za 34,10 koruny. Nad 34 korunami je cena nafty už jen na Vysočině, kde stojí 34,09 koruny.

Nejlevnější je nadále benzín v Ústeckém kraji a nafta v Královéhradeckém kraji. Litr benzínu stojí v Ústeckém kraji 32,50 koruny a litr nafty v Královéhradeckém kraji je za 33,03 koruny.

Čeká se na OPEC

„Důvodem zlevňování pohonných hmot je pád cen ropy na světových trzích. Cena ropy Brent poklesla pod úroveň 60 dolarů za barel. Prodává se tak o nějakých 27 dolarů na barel levněji než ještě počátkem minulého měsíce. Jde o nejstrmější pokles cen ropy od roku 2014,” upozornil ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Poměrně nízké ceny ropy podle něj budou realitou nejméně do příštího týdne, kdy se ve Vídni schází zástupci členských zemí kartelu OPEC a dalších klíčových těžařů v čele s Ruskem. Trh sice doufá v to, že se ve Vídni dojedná omezení těžby, avšak toto doufání není natolik silné, aby přimělo cenu ropy k růstu.

„Každopádně pokles cen pohonných hmot v ČR bude dále pokračovat i v příštím týdnu a po většinu prosince. Příští týden zlevní benzín o zhruba 20 haléřů na litr, kdežto cena nafty se sníží o přibližně 15 haléřů na litr,” odhadl ekonom.

Reklama

Související články

Nafta a benzín pokračují ve zlevňování

Pohonné hmoty v Česku od minulého týdne opět zlevnily. Průměrná cena benzínu klesla od středy do středy o 14 haléřů na 33,41 koruny za litr. Nafta zlevnila...

Výběr článků

Načítám