Hlavní obsah

Bartoníček z PPF: Budeme naplňovat Kellnerův odkaz

Novinky, ČTK, bož

Skupina PPF bude naplňovat odkaz a realizovat plány zesnulého většinového majitele skupiny Petra Kellnera. V úvodním slově výroční zprávy PPF za rok 2020 to napsal její výkonný ředitel Ladislav Bartoníček. Pod Kellnerovou fotkou je i krátké vyjádření vdovy Renáty Kellnerové.

Foto: AP

Černý prapor na budově PPF po náhlém úmrtí zakladatele společnosti Petra Kellnera

Článek

Při boji s pandemií koronaviru podle Bartoníček dál ubývá svobody a zvyšuje se napětí mezi lidmi i státy, krize ale přinesla i schopnost semknout se.

„Poprvé ve třicetileté historii PPF nemůže být podepsaný Petr Kellner: výjimečný člověk, který PPF nejen založil, ale 30 let vedl a rozvíjel a dal jí její podnikatelskou vizi,” uvedl Bartoníček.

„Jeho tragická smrt bolestivě zasáhla nás všechny,” doplnil. Letošní rok podle Bartoníčka pro PPF bezesporu představuje jistý předěl, konec jedné etapy.

Koncovým vlastníkem PPF je Renáta Kellnerová. Stala se nejbohatší Češkou

Ekonomika

„Petrův způsob myšlení a přístup k byznysu jsou hluboko v kořenech PPF. Budeme proto naplňovat jeho odkaz a realizovat myšlenky a plány budoucího rozvoje skupiny,” napsal dále.

Koronavirus podle Bartoníčka způsobil nejen ztráty na životech, ale také ohromné ekonomické škody firmám včetně PPF. Připomněl, že hospodaření skupiny se poprvé propadlo do celoroční ztráty. PPF loni vykázala ztrátu 291 milionů eur (zhruba 7,4 miliardy Kč) oproti čistému zisku více než miliardy eur v roce 2019.

Dramaticky covidová pandemie a celosvětové zpomalení ekonomik ovlivnily zejména Home Credit, který má na ztrátě PPF největší podíl, poukázal Bartoníček. „Naopak našim telekomunikačním firmám (TelenorCEE, O2 a CETIN) se i v této těžké době dařilo,” dodal.

PPF se loni propadla do ztráty 7,42 miliardy

Ekonomika

Zakladatel a majoritní vlastník PPF tragicky zahynul letos 27. března u ledovce Knik na Aljašce, kde se účastnil vrtulníkové lyžařské výpravy na ledovec, takzvaného heliskiingu. Vrtulník se šesti lidmi na palubě zavadil o horský hřeben nebo do něj narazil. Pět lidí včetně Kellnera na místě zemřelo.

Miliardář Kellner byl dlouhodobě nejbohatším Čechem podle všech žebříčků, které jmění miliardářů sledovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

PPF má vliv na výkon celé české ekonomiky

Náhlé úmrtí nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který byl stratégem své finanční skupiny PPF, vyvolalo mezi ekonomy diskuse, jaký to bude mít dopad nejen na...

Výběr článků

Načítám