Hlavní obsah

Jako když Apple ztratil Jobse. Loď PPF popluje i bez kapitána

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Úmrtí Petra Kellnera je velkou ztrátou především na osobní úrovni. Pro skupinu PPF šlo o zakladatelskou postavu s velkou autoritou. Avšak – podobně jako když Apple ztratil Steva Jobse – byznys PPF může v jeho duchu pokračovat dál. Tak hodnotí oslovení analytici důsledky tragického úmrtí zakladatele skupiny PPF pro další pokračování její činnosti.

Foto: Vít; Šimánek, ČTK

Investiční společnost PPF vyvěsila na svém sídle v pražských Dejvicích 29. března 2021 černou vlajku k uctění památky Petra Kellnera, který zemřel 27. března při nehodě vrtulníku na Aljašce.

Článek

PPF na svém sídle v pražských Dejvicích k uctění památky svého zakladatele vyvěsila černou vlajku.

Hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň se tváří v tvář úmrtí nejbohatšího Čecha poněkud zdráhal hodnotit další vývoj podnikání PPF. „Obrovská tragédie je to především na osobní úrovni, tam nemá otázka byznysu co dělat. Kellner byl – a dále zůstává – také velkou inspirací pro mnoho generací investorů,” uvedl na dotaz Novinek.

„Pokud se ale skutečně zaměříme jen na byznys, pro vlastní skupinu PPF to nemusí znamenat ztrátu pozic. Počáteční pokles akcií na burze, který sledujeme, je vždy dán jen zbrklou reakcí na nejistotu, nikoli věcnou evaluací reálné situace,” dodal Bartoň. Akcie O2 na pražské burze v 10:25 odepisovaly 1,15 procenta, akcie Monety, kde má PPF získat čtvrtinový podíl, potom ztrácely 2,53 procenta.

Neuvěřitelná tragédie, kondolují politici Kellnerově rodině

Domácí

„Naše zkušenosti ukazují, že osobně závislé na zakladateli jsou spíše mnohem menší firmy. PPF má dostatečně zvládnuté a zaběhnuté procesy, aby loď mohla pokračovat dál. Sice bez kapitána, ale v zásadě v jeho duchu,” vysvětluje Bartoň.

Vybrané ekonomické ukazatele PPF k 30. 6. 2020
Aktiva43 730 mil. eur (zhruba 1,15 bilionu Kč)
Vlastní kapitál*8840 mil. Eur (234 miliard Kč)
Hospodářský výsledek po zdanění*-384 mil. eur (-101 miliardy Kč)
*Připadající vlastníkům mateřské společnosti
svj, Právo

„PPF je skutečnou investiční skupinou, nikoli osobním impériem. Jakkoli to byl on, kdo udával strategii, strategie se nemusí nutně měnit. Jenom nelze vyloučit, že bude muset v krátkém období překonat onu nejistotu světových trhů. Protože stále jde vlastně o jedinou českou skupinu skutečně celosvětového významu,” uzavřel ekonom.

Jako když Apple ztratil Jobse

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy skupina PPF v Kellnerovi ztratila zejména stratéga a vizionáře. „Pro svoji autoritu, jíž z titulu svého zakladatelství disponoval, je v podstatě nenahraditelný. To však neznamená, že se skupina nemůže dále úspěšně rozvíjet,” konstatoval.

Jak nejbohatší Čech Petr Kellner ovládal klíčové firmy v Česku

Ekonomika

„Úmrtí zakladatele, který ji s určitou vizí rozvíjel de facto od samého počátku, vlastně od porevolučních let v Československu, respektive České republice, je však nepochybně největší výzvou, které skupina ve své třicetileté historii čelí. Analogie vždy kulhají, ale situaci lze přirovnat ke stavu, v němž se ocitla společnost Apple po úmrtí svého spoluzakladatele Steva Jobse,” přiblížil Kovanda.

Dosavadní akcionářiPodíl na hlasovacích právech (%)
Petr Kellner, zakladatel a majoritní akcionář:98,93
Ladislav Bartoníček0,535
Jean-Pascal Duvieusart0,535
svj, Právo

Apple podle Kovandy rovněž ztratil nenahraditelného vizionáře s nezastupitelnou zakladatelskou autoritou, přesto navázal na úspěšný rozvoj z doby jeho života. „I proto, že kontinuitu zajistili klíčoví pracovníci Applu, kteří byli s to alespoň částečně vycházet z Jobsova know-how, díky letité blízké spolupráci s ním. Stejně tak i ve skupině PPF jsou lidé, kteří mají potenciál zajistit kontinuitu a její další rozvoj,” domnívá se Kovanda.

Petr Kellner tragicky zahynul

Domácí

O tragické smrti Petra Kellnera v pondělí ráno SELČ informovala americká média AP a The New York Times. Při nehodě vrtulníku v sobotu zahynulo pět lidí, včetně Kellnera. Tragická událost se stala přibližně 80 kilometrů východně od města Anchorage.

„Zatímco jeho pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativnosti, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem. Pohřeb proto proběhne v úzkém rodinném kruhu. Prosíme všechny, zejména média, aby v tuto těžkou chvíli respektovali soukromí rodiny pana Petra Kellnera,” řekla k jeho úmrtí mluvčí PPF Jitka Tkadlecová.

Trhy, na nichž skupina PPF působí
Česká republika, Rusko, Bulharsko, Chorvatsko, Čína, Slovensko, Nizozemsko, Maďarsko, Německo, Švýcarsko, USA, Kazachstán, Vietnam, Indie, Černá Hora, Indonésie, Filipíny, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovinsko, Francie, Velká Británie, Finsko, Turecko
svj, Právo

Skupina PPF měla ke konci loňského roku 94 tisíc zaměstnanců, jen v ČR společnosti s majetkovou účastí PPF zaměstnávají 15 200 lidí. Vznikla v České republice v roce 1991, od roku 1994 má ale sídlo v Nizozemsku. Klíčovou holdingovou společností, která přijímá strategická rozhodnutí o aktivitách celé skupiny, je PPF Group N.V. se sídlem v Amsterdamu.

Hlavní oblasti činnosti a investic
Finanční služby, bankovnictví
Telekomunikace
Strojírenství
Biotechnologie
Pojišťovnictví
Nemovitosti
Zemědělství
svj, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám