Hlavní obsah

Koncovým vlastníkem PPF je Renáta Kellnerová. Stala se nejbohatší Češkou

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koncovým vlastníkem PPF se stala Renata Kellnerová, vdova po Petrovi Kellnerovi. Vyplývá to z hlášení, které PPF předala České národní bance (ČNB). Po Kellnerovi také převzala první místo v žebříčku nejbohatších Čechů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Černá vlajka na budově sídla společnosti PPF na snímku z 29. března 2021. Majitel společnosti PPF Petr Kellner zahynul na Aljašce při nehodě vrtulníku.

Článek

Podle oznámení v Centrálním úložišti regulovaných informací u ČNB nastala změna, která se týká koncového majitele podílů ve společnostech O2 CR a Moneta Money Bank.

„Po dobu probíhajícího dědického řízení byla paní Renáta Kellnerová jmenována správcem pozůstalosti po zesnulém Petrovi Kellnerovi. Z tohoto titulu je tak vedena jako držitel odpovídajících majetkových podílů ve společnostech regulovaných ČNB,” uvedla ke kroku skupina ve sdělení médiím.

„Ustanovení paní Kellnerové správcem ale v žádném neznamená, že je dědické řízení uzavřeno. Paní Kellnerová také zastupuje rodinu při účasti na jednáních nově vzniklého Řídicího výboru skupiny PPF, který slouží jako poradní orgán CEO Ladislava Bartoníčka,” dodala PPF.

Podle oznámení se Kellnerová stala prostřednictvím řetězce firem a skupiny PPF majitelkou 83,57 procenta akcií O2. Druhé oznámení informuje o tom, že Kellnerová nově kontroluje 29,94 procenta akcií Monety.

PPF se loni propadla do ztráty 7,42 miliardy

Ekonomika

Kellner tragicky zahynul při pádu vrtulníku na Aljašce na konci března. Tragická událost se stala asi 80 kilometrů východně od města Anchorage.

Kellnerův majetek se odhadoval na 300 miliard korun. Kellner byl téměř stoprocentním vlastníkem fondu PPF, přes nějž ovládal mnohé firmy podnikající především ve finančním či komunikačním sektoru.

V roce 1997 založil Kellner společnost Home Credit, která se specializuje na spotřebitelské půjčky, nákupy na splátky či kreditní karty. Kromě Česka působí firma také v Rusku, Číně, na Slovensku, Filipínách nebo ve Vietnamu. Od roku 2015 také v USA.

Jaký doopravdy byl. PPF zveřejnila záběry Petra Kellnera

Domácí

PPF vlastní také přibližně 80 procent akcií O2 Czech Republic a je stoprocentním vlastníkem CETIN. Vlastní také finanční dům Air Bank a měla by získat většinový podíl v konkurenční Moneta Money Bank.

Finanční skupinu PPF vede čtyřčlenný řídící výbor, který vznikl v dubnu. Členy jsou oba minoritní podílníci skupiny Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart, finanční ředitelka Kateřina Jirásková a právník Tomáš Brzobohatý. Jednání se pravidelně účastní i Kellnerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám