Hlavní obsah

Banky mohou u ČNB nechávat méně peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Domácí banky budou moci do povinných minimálních rezerv (PMR) zahrnout i peníze, které mají na účtech pro výběry a skládání hotovostí, a budou tak u České národní banky (ČNB) vázat méně peněz. Volné prostředky mohou investovat a více tak vydělávat.

Foto: Josef Zajíc

Ostravská laťka 2013, Multifnnkční hala u ČEZ Arény skáče Bubeník Matuš, Slovensko 22.1.2013

Článek

Změna bude pro banky výhodnější i v tom, že účty pro výběry a skládání hotovostí budou úročeny více než dosud. Nové nařízení ČNB začne platit od 6. listopadu.

Podle ekonomů ale změna nebude znamenat, že banky budou moci lidem půjčovat více a levněji. "Je to pozitivní, ale nejde o nijak zásadní změnu," řekl ekonom ČSOB Petr Dufek. Podle něj je v PMR téměř 30 miliard korun. Případné uvolnění části těchto peněz je pro bankovnictví zanedbatelné.

Dobrovolné rezervy

Hlavní ekonomka Volksbank Markéta Šichtařová upozornila, že již nyní banky u ČNB nechávají více peněz, než musí. "Banky si budou nadále udržovat dobrovolné rezervy v takové výši, že by změna neměla zásadně změnit to, kolik budou mít volných peněz," uvedla.

Nedá se tak podle ní říct, že by banky měly více peněz na půjčování nebo že by mohly zlevnit úvěry. Peněžní ústavy musí u centrální banky mít každý večer složeno určité množství peněz, s kterým nemohou dále nakládat. Jde o takzvané povinné minimální rezervy. ČNB sice peníze úročí, ale relativně málo. ČNB také změnila výpočty období, kdy banky musí PMR u centrální banky držet. Dosud to bylo podle kalendářních dnů, nově to bude podle dnů v týdnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám