Hlavní obsah

Banky budou odvádět více do rezerv na ochranu úvěrového trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky budou odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu. Česká národní banka (ČNB) totiž zvýšila od dubna 2023 takzvanou sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 2,5 procenta. O rozhodnutí bankovní rady informovala centrální banka v tiskové zprávě. Naposledy ČNB sazbu zvýšila na dvě procenta na konci loňského listopadu, a to s platností od ledna 2023.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Sazba platí pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva i obchodníky s cennými papíry. Aktuálně platí sazba 0,5 procenta. Sazbu ČNB stanovuje čtvrtletně obvykle s ročním předstihem.

ČNB informovala, že rada při svém rozhodnutí vzala v úvahu současnou pozici české ekonomiky ve finančním cyklu, rozsah úvěrových rizik v bilanci bankovního sektoru a vývoj jeho zranitelnosti. "Zároveň přihlédla k citelnému nárůstu geopolitických nejistot, které vytvářejí potenciál pro zvýšenou a rychlejší materializaci cyklických rizik naakumulovaných ve finančním systému," uvedla.

Již dříve bankovní rada rozhodla, že od 1. července 2022 bude sazba jedno procento, od 1. října 2022 pak 1,5 procenta a v období od 1. ledna 2023 do 31. března 2023 dvě procenta. ČNB proticyklickou kapitálovou rezervu využila poprvé na konci roku 2015, kdy ji s platností od 1. ledna 2017 stanovila na 0,5 procenta.

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 4,62 procenta

Finance

Proticyklická kapitálová rezerva je jedním z opatření směrnice EU o přístupu k činnosti úvěrových institucí a o obezřetnostním dohledu nad úvěrovými institucemi a investičními podniky (CRD IV).

Rezervu by měly banky vytvářet v době růstu úvěrů. Naopak při poklesu ekonomické aktivity doprovázené rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být využitá bankami pro krytí ztrát.

Cílem je zabránit přenosu případných problémů finančních institucí do ekonomiky. Efektem může být zpomalení růstu úvěrů. Vedle toho existují kapitálová rezerva ke krytí systémového rizika a bezpečnostní rezerva.

Reklama

Výběr článků

Načítám