Hlavní obsah

Bankovní rada ČNB se sazbami nehýbala

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Sedmičlenná bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,75 procenta, což je hodnota platná od loňského května. Informoval o tom mluvčí ČNB Marek Petruš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Na posledním měnovém zasedání 22. prosince pro zvýšení úrokové sazby o čtvrt procentního bodu hlasoval pouze jeden člen bankovní rady, konkrétně Eva Zamrazilová. Tentokrát se za vyšší sazby postavili tři členové rady, nicméně i tak to bylo ještě málo.

„Vzhledem k předchozím výrokům některých členů bankovní rady se sice zvyšovala šance na zvýšení úrokových sazeb, nicméně v tuto chvíli by to znamenalo velké překvapení,“ uvedl pro Novinky analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank s tím, že případné zvýšení úrokových sazeb by se mohlo odehrát později ve druhé polovině roku. „Inflace je sice nyní lehce nad cílem ČNB, koruna je naopak silnější a tlumí případné inflační tlaky,“ dodal Brožka.

Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera sice inflační tlaky existují, avšak silná koruna je zatím dokáže tlumit. Ta se v těchto dnech pohybuje kolem 24,30 CZK/EUR. Otázku termínu zvýšení sazeb je podle něho zatím předčasné řešit.

Na sazby centrální banky se vážou úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky zajišťují levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem pak levnější půjčky na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám