Hlavní obsah

Bankovky z let 1995 až 1999 skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přesně za rok skončí platnost vzorů bankovek nominálních hodnot 100, 200, 500, 1000 a 2000 korun z let 1995 až 1999. Ve čtvrtek to oznámila Česká národní banka (ČNB). Výměna starších vzorů bankovek bude časově neomezená.

Článek

„Cílem tohoto kroku je mít v každé nominální hodnotě běžně používaných bankovek od 100 do 2000 korun pouze bankovku jednoho vzoru. To nejenže urychlí strojové zpracování bankovek v ČNB, ale přinese i významné zjednodušení pro obyvatele České republiky a zahraniční návštěvníky,“ uvedl člen bankovní rady Oldřich Dědek.

Podle Dědka, do jehož gesce spadá činnost peněžní sekce centrální banky, se sjednocením vzorů sníží nejistota či obavy z toho, zda jsou bankovky platné a zda nejde třeba o padělky.

Foto: ČNB

 

ČNB zvýšila úrokové sazby. Poprvé od února 2020

Ekonomika

„Rozhodli jsme se informovat veřejnost o tomto záměru rok dopředu a věříme, že v běžném životě za rok si této změny možná občané ani nevšimnou, protože starší vzory ČNB kontinuálně vyřazuje z oběhu v rámci kontroly hotovosti při jejím zpracování,“ dodal.

Foto: ČNB

FOTO: ČNB. Stahují se staré dvoutisícovky, bankovky v hodnotě 5000 korun zůstávají v platnosti všechny.

Příštích 12 měsíců mají podle Dědka lidé platit bankovkami jako obvykle. „Ty starší budou v ČNB nahrazovány novým,“ uzavřel Dědek.

Stahované starší vzory bankovek jsou od těch, co budou platné i nadále, rozpoznatelné šířkou stříbřitého proužku. Ten je u stahovaných bankovek úzký a jeho barva se při naklopení nemění.

Policie sundala aktivisty z budovy ČNB

Krimi

Nejnovější vzory bankovek mají proužek širší. Při naklopení mění barvu z hnědofialové na zelenou. Vzory od sebe odlišuje i letopočet vyobrazený na lícní straně bankovky a další ochranné prvky.

Foto: ČNB

 

Od 1. července 2022 do 30. června 2024 bude možné bankovky, které se nepodaří stáhnout z oběhu, vyměnit na pokladnách komerčních bank, spořitelních a úvěrových družstev, stejně jako na všech sedmi územních zastoupeních ČNB.

Výměna bude po neomezenou dobu možná i po 30. červnu 2024, ale už jen na pokladnách ČNB.

Anketa

Našli jste v peněžence bankovku se starým vzorem?
Ano
71,5 %
Ne
28,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7138 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám