Hlavní obsah

Policie sundala aktivisty z budovy ČNB

Praha
Aktualizováno

Aktivisté bojující za klima oblehli v pondělí dopoledne budovu České národní banky v centru Prahy. Přilepili se k ní a rozvinuli transparenty. Policie je pomocí plošiny postupně sundala a odvezla na služebnu.

Policie sundala aktivisty z budovy ČNBVideo: Novinky

 
Článek

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion před desátou hodinou vylezli na budovu ČNB, umístili tam palety, na které se posadili, a rozvinuli transparenty připomínající klimatickou krizi: „Zde se ignoruje klima“ nebo „Zde se tvoří krize“.

Další aktivisté vylezli na blízké sloupy a skandovali klimatická hesla.

Nejbohatší slíbili obří sumu na klima. Už poněkolikáté

Svět

Policie na místo povolala speciální pořádkovou jednotku a vyzývala protestující, aby opustili budovu. „Je tam zhruba 35 protestujících s transparenty. Několik z nich vylezlo na mříže a přilepili se. Na místo míří vyjednavač a hasiči s plošinou,“ řekla dopoledne Novinkám mluvčí policie Hana Křížová.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace před ČNBVideo: Novinky

Policie protestující kolem jedné hodiny odpoledne začala postupně za pomocí plošiny sundavat z palet připevněných k budově. Aktivisté byli nejen přilepeni, ale také připoutáni řetězy. Šest protestujících se dokonce nacházelo uvnitř banky.

Za 20 let zmizely islandské ledovce z plochy 750 čtverečních kilometrů

Věda a školy

„Vůči dvěma osobám museli policisté použít donucovací prostředky. Několik osob bylo převezeno na služebnu policie a jsou podezřelé z přestupku neuposlechnutí výzvy,“ dodala Křížová.

„ČNB je významná státní instituce, jejímž hlavním cílem a zákonnou povinností je vyhodnocování rizik a zajištění finanční stability. Přesto ignoruje rizika spojená s probíhajícím rozvratem klimatu, který se vyznačuje nejen zvyšující se intenzitou a frekvencí extrémního počasí (například tornád), ale znamená hrozbu i pro stabilitu ekonomiky a finančních trhů,“ uvedlo hnutí na svém Facebooku.

Foto: Novinky

Demonstrace před ČNB

Reklama

Výběr článků

Načítám