Hlavní obsah

Babiš příští rok počítá s účtenkovou loterií

Novinky, tov, ivi

Česko bude motivovat zákazníky k přebírání účtenek za nákup organizováním loterie. V úterý to potvrdil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj o to lidé mají zájem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně se zvětšeninou účtenky. Snímek z 10. července 2015.

Článek

„Příští rok bychom chtěli zavést účtenkovou loterii. Myslím, že o to lidé mají zájem a má to šanci na úspěch,“ prohlásil Babiš. Ministerstvo počítá s tím, že by loterii spustilo od března 2017.

Účtenková loterie funguje například na Slovensku nebo Tchaj-wanu. Ministr financí s jejím zavedením donedávna váhal, pro loterii se již dříve vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Funguje tak, že se jednou či vícekrát slosují čísla vydaných účtenek a ta vytažená získají ceny. O jaké ceny půjde, ale ministerstvo financí zatím neví. Nezveřejnilo ani, jak se budou čísla losovat, zda se budou muset účtenky zasílat či registrovat.

Na Slovensku to pomohlo nepatrně

Slosování účtenek má zákazníky motivovat, aby si účtenky přebírali, není to totiž jejich povinností. Sami zákazníci tak budou víc tlačit na prodejce, aby jim účtenku dávali. Například na Slovensku po zavedení loterie stoupl výběr DPH podle odhadů o osm miliónů eur, což je ale nepatrný zlomek celkového výběru 4,74 miliardy eur.

Jak funguje loterie na Slovensku
Účtenková loterie funguje na Slovensku od září 2013. Losuje se každý týden pouze z účtenek, které zákazníci zaregistrují například pomocí SMS. První rok fungování byly výhry vyšší, ale bylo jich méně. Týdně to bylo 29 výherců. Získávali kromě peněžních výher také automobily nebo zájezdy. Pak se systém změnil. Nyní je každý týden vylosován jeden jackpot a sto výherců po 100 eur. Výše jackpotu se pohybuje podle počtu zaregistrovaných účtenek. Minulý týden dosáhl jackpot 7050 eur, tento týden je to zatím 2859 eur.

Jak upřesnila náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová, od prosince 2016 začne EET platit pro ubytovací a stravovací služby, od března 2017 pro maloobchod a velkoobchod, od března 2018 se bude týkat svobodných povolání, dopravy a zemědělství a od června 2018 vybraných řemesel a výrobních činností.

Pomůže evidence vybrat miliardy navíc?

Někteří podnikatelé EET kritizují jako další byrokracii a mají obavy z toho, jak bude systém technicky fungovat v praxi, zda třeba nebude při placení zdržovat. Asociace hotelů a restaurací očekává, že zavedení EET může vést ke krachu až 15 procent provozoven, z nichž některé dosud neodváděly daně v plné výši. [celá zpráva]

Podle Babiše zavedení EET přinese státu 18 miliard ročně navíc na DPH, odvodech na sociálním a zdravotním pojištění a dani z příjmů fyzických osob. V nedávném průzkumu ale téměř polovina Čechů uvedla, že si nemyslí, že zavedení EET přinese více peněz do rozpočtu. [celá zpráva]

V souvislosti se zavedením EET se sníží DPH na jídlo a nealkoholické nápoje v restauracích z 21 na 15 procent.

Anketa

Účastnili byste se účtenkové loterie?
ano, v každém případě
30,2 %
jen kdyby ceny byly hodnotné
4,3 %
ne
65,5 %
Celkem hlasovalo 4175 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám