Hlavní obsah

Babiš podpoří část horníků, aby mohli dříve do důchodu

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) podpoří předčasný odchod do důchodu necelé stovky horníků OKD. Prohlásil to po úterním jednání s vedením a odbory těžařské firmy. Babiš si rovněž prohlédl sanované laguny Ostramo a neskrýval nespokojenost s objemem prací, za něž stát doposud zaplatil 2,6 miliardy.

Foto: Pavel Karban, Právo

Andrej Babiš (ANO) si při návštěvě Ostravy prohlédl i laguny určené k sanaci.

Článek

„Podpoříme odchod do předčasného důchodu těch, kteří nastoupili do roku 1993, tam jsme se domluvili, že by to mělo proběhnout rychle. Problém je, že odboráři by předčasný odchod do důchodu chtěli pro všechny horníky. I pro ty, kteří nastoupí letos. A tam ty naše propočty dopadu na státní rozpočet jsou dramatické, takže jsme se domluvili, že se do konce března potkáme a budeme hledat řešení,“ řekl Babiš s tím, že předčasný odchod necelé stovky horníků do důchodu bude stát asi 100 miliónů korun.

Babiš řekl, že rozumí požadavkům hornických odborů, které vychází z podmínek okolních států. „Ale není možné dávat nějaký bianco šek, který by mohl být dramatický pro státní rozpočet. Odbory mají požadavek až na 3300 horníků, tam musíme hledat řešení a nějaký kompromis.“

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík prozradil, že podle propočtů ministerstva financí by stát za předčasný odchod asi 3,5 tisíce havířů z Ostravska do důchodu zaplatil do roku 2070 asi 50 miliard korun. „My si myslíme, že to tolik není. Musíme si proto nyní říct, kolik to bude opravdu stát do roku 2030. Ministerstvo práce si nechalo vše zpracovat a zjistilo, že důchodce je dvakrát levnější než nezaměstnaný. Takže si myslím, že to daňové poplatníky přijde levněji,“ poukázal Pytlík.

Babiš chce dohlížet na sanaci lagun Ostramo

Nespokojenost pak Babiš vyjádřil s postupem prací při sanaci lagun Ostramo. Potvrdil, že stále usiluje o to, aby sanace lagun přešla ze státního podniku Diamo, který spadá do kompetencí ministerstva průmyslu a obchodu, pod „jeho“ ministerstvo financí, které se zabývá všemi ostatními starými ekologickými zátěžemi v Česku.

Chtěl jsem vidět, co se tady udělalo, ale moc jsem toho nenašel
ministr financí Andrej Babiš

„Řešíme to skoro rok, chceme to vzít pod sebe, protože si myslím, že smlouva z roku 2004 nenaplnila očekávaný účel a ty výsledky se nedostavily,“ řekl Babiš s tím, že s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) bude o přesunu jednat ve čtvrtek.

„Nevidím důvod, proč by Diamo mělo dělat tuhle ekologickou zakázku, když je to zbytek po rafinerii a Diamo má v kompetenci řešit sanace po hornické činnosti,“ dodal.

Foto: Pavel Karban, Právo

Laguny určené k sanaci

Babiš si areál lagun prošel, prohlídka ho ale neuspokojila. „Chtěl jsem vidět, co se tady udělalo, ale moc jsem toho nenašel. Když vezmu, že jsme tady dali 2,6 miliardy, a odpočítám DPH, tak fakt nevím, kde jsou ty dvě miliardy,“ divil se a dodal, že nechce kritizovat stávající vedení Diama ani ministra Mládka. „My jsme to zdědili a myslím, že stát na to v minulosti nedohlížel,“ prohlásil.

Hotovo má být za osm let

Jak ředitel státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík v úterý uvedl, laguny by měly být zcela vyčištěny v roce 2023. Na Babišovu kritiku, že nejsou vidět proinvestované peníze, odpověděl: „Sedm let se čistí vody, vyvezlo se 200 tisíc tun kalů, postavily se technologie. Je subjektivní otázkou, zda se utratilo hodně, nebo málo.“

Zatímco Rychtařík míní, že původní garance bude muset být ještě navýšena o asi miliardu korun, Babiš nevidí k navýšení částky důvod. „Signály, že by to mělo stát víc, nejsou pro nás přijatelné. Chceme hledat jiné řešení, které bude efektivní, levné a hlavně transparentní,“ popsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám