Hlavní obsah

Babiš: ČNB ničí českou ekonomiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš se v neděli ostře pustil do České národní banky (ČNB), která bojuje proti rychle rostoucí inflaci rychlým zvyšováním úrokových sazeb. Babiš prohlásil, že ČNB českou ekonomiku ničí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Česká národní banka je jediná na světě, která bojuje proti inflaci zvyšováním sazeb, čímž zdražuje vaše hypotéky a úvěry a ničí naši ekonomiku,” řekl Babiš.

Následně citoval hlavního ekonoma Evropské centrální banky Philipa Lanea, že zpřísňování měnové politiky je nyní kontraproduktivní. Lane tvrdí, že zpřísnění by vedlo ke zpomalení ekonomiky a vysokou inflaci by nesnížilo.

Mluvil k politice ECB, která je centrální bankou pro země používající euro, určuje tedy úrokové sazby pro ně. Sazbu zatím nezvýšila a ta zůstává na rekordním minimu nula procent, kde je už od jara 2016.

Inflace výrazně zrychlila. Zdražily nájmy, doprava i boty

Ekonomika

Česká centrální banka sazby v poslední době zvýšila několikrát, a to velmi výrazně. Naposledy z 1,25 procenta na 2,75 procenta.

„ČNB místo toho, aby pomohla, tak škodí,” řekl v neděli Babiš.

Vyšší sazby pomohou koruně

Ekonomové nejsou k ČNB tak kritičtí, i když i je překvapila razance, s jakou banka sazby zvýšila. Podle nich dává trhům signál, že vyšší inflaci nechce dopustit.

ČNB razantně zvýšila úrokové sazby, hypotéky a úvěry podraží

Ekonomika

Guvernér ČNB Jiří Rusnok uvedl, že banka je připravená sazby zvyšovat i nadále. Očekává úroveň kolem tří procent.

Vyšší sazby vedou k posílení kurzu koruny, což zlevní dovoz a tím i komodity, jejichž ceny jdou nyní nahoru, například ropa nebo plyn. Zpomalit by mohl také růst trhu s realitami. Hypotéky totiž podraží. Zdraží však také úvěry a náklady na správu státního dluhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám