Hlavní obsah

Inflace výrazně zrychlila. Zdražily nájmy, doprava i boty

Aktualizováno

Inflace v Česku v říjnu meziročně zrychlila na 5,8 procenta ze zářijových 4,9 procenta. Je to nejvyšší meziroční růst od října 2008. Tehdy inflace dosáhla šesti procent. Meziměsíčně šly spotřební ceny nahoru o 0,9 procentního bodu. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Ceny rostly v říjnu téměř ve všech spotřebních odvětvích. „Výjimkou byly pouze nižší ceny potravin, kdy například průměrná cena brambor, 10,61 Kč/kg, byla nejnižší od února 2015. Meziročnímu růstu dominovaly ceny bydlení a pohonných hmot,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Oproti loňskému říjnu o 3,5 procenta podražilo nájemné, vodné a stočné dokonce o 5,5 procenta. Ceny za dopravu se zvýšily o 11,6 procenta, za alkohol a tabák pak o 8,6 procenta. O více než deset procent zdražily oděvy a obuv.

Více lidé platili také za stravovací služby a některé potraviny. Například cena polotučného trvanlivého mléka poskočila o 13,1 procenta, u olejů a tuků o 15,9 procenta a cukru o 17,4 procenta, uvedl ČSÚ.

Ministerstvo zhoršilo odhad vývoje ekonomiky. Inflaci čeká přes 6 procent

Ekonomika

„Podstatná část domácí inflace jde na vrub bezprecedentních vládních výdajových schodků dosavadní vlády. To by se možná mohlo s nástupem nové administrativy změnit, avšak reálný dopad do inflace bude až v průběhu příštího roku. Tam by se mohla uklidnit i celková situace v obchodě na světové scéně. V kombinaci s vyšší srovnávací základnou z letošního roku bychom se nižšího růstu cen mohli dočkat ve druhé polovině roku 2022,“ zhodnotil to analytik společnosti Ciftin Tomáš Volf.

Ekonom: Vrchol přijde na přelomu roku

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Pavla Peterky není říjnový nárůst spotřebitelských cen na 5,8 procenta nikterak překvapivý.

„Proinflační pnutí v České republice je už delší dobu patrné. Na vině jsou proinflační tlaky zahraniční i domácí. Mezi silné globální proinflační tlaky dlouhodobě patří výpadky ve výrobních kapacitách, nedostatky výrobních vstupů, drahá lodní doprava, zdražující energie a další problémy způsobené pandemií a opatření pro boj s ní,“ řekl.

Banky zvyšují úroky na spořicích účtech

Finance

Vrchol růstu cen lze podle Peterky čekat na přelomu roku. V té době by mohla inflace dosáhnout sedmi procent.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy by mohla být ještě o procento vyšší. „Klíčovou roli bude hrát vzestup cen energií. Osmiprocentní inflace by znamenala nejvýraznější růst cen od roku 1998,“ uvedl.

Vyšší sazby hypoték

Analytici čekají, že Česká národní banka (ČNB) bude na inflaci dál reagovat. „Pravděpodobně bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, což bude zpomalovat hospodářský růst České republiky. Navíc se nastavení měnové politiky v naší zemi ještě více vzdálí od nastavení v eurozóně,“ uvedl Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS.

ČNB razantně zvýšila úrokové sazby, hypotéky a úvěry podraží

Ekonomika

Zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB nejspíš nebude v prosinci tak razantní jako tento měsíc. Hypoteční sazby ale půjdou citelně nahoru.

„Průměrná sazba hypoték poměrně rychle vzroste z nynějších zhruba 2,5 na více než čtyři procenta a pak až na pět a více procent. Takový nárůst znamená, že splátka hypotéky se pro typického dlužníka může navýšit třeba i o tři tisíce korun měsíčně,“ dodal Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám