Hlavní obsah

Avastu stoupl zisk, tržby za půl roku míří k 10 miliardám

Původně česká antivirová firma Avast zvýšila v pololetí tržby o 9,2 procenta na 421,7 milionu dolarů, tedy přes 9,7 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA stoupl o 6,5 procenta na 236,5 milionu USD (5,46 miliardy Kč). Firma to ve středu oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Avast

Logo společnosti Avast

Článek

Navrhovaná výše dividendy za první pololetí je 4,4 centu na akcii. Splatná bude v září. Za celý letošní rok Avast čeká jednociferný růst tržeb.

„Jsme rádi, že za první pololetí roku 2019 můžeme oznámit velmi dobré výsledky,” uvedl generální ředitel Ondřej Vlček. Tržby skupiny podle něj táhl zejména dvojciferný růst v zákaznickém segmentu Consumer Desktop. Výsledky v mobilním segmentu zůstaly lehce pod očekáváními.

Druzí na světě

Důležitým strategickým milníkem první poloviny roku bylo vydání řešení pro tzv. internet věcí pro koncové spotřebitele a mobilní operátory.

Avast v roce 1988 založili čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, oba se podle deníku Forbes drží mezi deseti nejbohatšími Čechy. Baudišův majetek se odhaduje na 27 miliard korun, Kučerův na 19 miliard.

Avast je nyní podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec. Celkem 40 procent akcií Avastu se od loňska obchoduje na pražské burze, 38 procent drží zakladatelé, 13 procent CVC Capital a zbytek zaměstnanci. Produkty firmy pod značkami Avast a AVG využívá více než 400 milionů uživatelů, z velké části bezplatně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám