Hlavní obsah

Auto má v ČR šedesát procent domácností, více na venkově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Rodiny žijící na velkově mají v ČR více aut než rodiny žijící ve městě. Alespoň jedno auto má 58 procent venkovských domácností, ve městě je to 52 procent. Je to dáno hlavně tím, že na vekově lidé nemohou tolik spoléhat na hromadnou dopravu, a auto je proto mnohdy nezbytné.

Foto: Magdaléna Hladká

Film, který Michael Carrington ve Zlíně vyvíjí, bude vznikat formou písečné animace.

Článek

Z tohoto důvodu také mají rodiny na venkově často více než jedno auto. Dvě auta má v České republice téměř každá 17. domácnost. Na venkově je to zhruba každá 12., naopak ve městech každá 19. domácnost. Do kategorie nad dvě auta patří ve městech každá 167. domácnost, ve venkovských lokalitách osm z tisíce. Výjimkou není situace, kdy na každého člena rodiny připadá jeden vůz.

Údaje ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad. Podle jeho ředitele Josefa Vláška výzkum ukázal i to, že aut na venkově je sice více, ale většinou jsou starší, odvozuje to ze struktury spotřeby vozů. "My jsme nezjišťovali stáří vozidel, ale lze ze struktury spotřeby odvodit, že automobily na venkově jsou starší a používají v daleko větším rozsahu Special 91 a daleko méně bezolovnatý benzin," uvedl Vlášek.

ČSÚ provedl šetření loni na jaře mezi 40 tisíci domácnostmi. Centrální registr vozidel evidoval ke konci minulého roku v České republice 3,8 miliónu osobních aut. V nich jsou však započítány i vozy, které lidé používají k podnikatelské činnosti. Průměrné stáří vozů bylo 13,5 roku.

Podíl domácností s auty ve městě a na vekově
.Městovenkovprůměr ČR
Domácnosti s jedním autem52,158,153,6
Domácnosti se dvěma auty5,28,66,0
Dom. se třemi a více auty0,60,80,7
Celkem domácnosti s auty57,967,560,3
Domácnosti bez aut42,132,539,7
zdroj: ČSÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám