Hlavní obsah

Auta se v EU nekupují, prodej klesá osmý měsíc po sobě

– Brusel

Prodej aut v Evropské unii v červnu osmý měsíc v řadě klesal. Celkem bylo registrováno 1,2 miliónu nových aut, což je o 2,8 procenta méně než před rokem. Za celé pololetí se prodej snížil o 6,8 procenta na 6,644 miliónu vozů. Údaje zveřejnil evropský automobilový svaz ACEA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prodej v Německu, které je největším evropským automobilovým trhem, stoupl v červnu o 2,9 procenta. V Británii prodej vzrostl o 3,5 procenta. Vysoký propad zaznamenaly zejména země jižní Evropy. V Itálii byl prodej nižší o 24,4 procenta a ve Španělsku o 12,1 procenta. V Řecku prodej klesl o 43,3 procenta, což byl nejvyšší propad ze všech zemí.

Podobné je to i za celé pololetí. Dva největší trhy, Německo a Británie, si udržely mírný růst. Naopak ve Španělsku, Francii a Itálii prodej od počátku roku klesl.

Nejvíce, o téměř pětinu, letos roste prodej v Maďarsku a Estonsku. Naopak největší propad o více než 40 procent hlásí Portugalsko a Řecko.

Volkswagen má téměř čtvrtinový podíl

Největší automobilkou v regionu s podílem na trhu 23,8 procenta je Volkswagen, jehož prodej se zvýšil o 2,5 procenta. Za šest měsíců jsou však dodávky automobilky, jejíž součástí je i Škoda Auto, nižší o 1,5 procenta. Prodej Škody v EU v červnu stoupl o 5,2 procenta a za pololetí o 2,3 procenta.

V červnu prodeje poklesly například i francouzské automobilce PSA Peugeot Citroën, Fiatu, Renaultu, Opelu, Daimleru a BMW. Největší propad o 37,6 procenta zaznamenala japonská automobilka Mitsubishi. Ta tento měsíc oznámila, že prodá svůj závod v Nizozemsku za jedno euro.

Růst si připsaly japonské automobilky Toyota, Nissan a Honda i jihokorejské Hyundai a Kia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám