Hlavní obsah

Asie odhaduje škody, jdou do miliard eur

JIHIOVÝCHODNÍ ASIE

Akciové trhy v asijských zemích, které byly zasaženy nedělní katastrofou prochází velkými, někdy až paradoxními výkyvy. Zatímco na Srí Lance klesly akcie velkých zábavních center o desítky procent, v Thajsku, v očekávání oprav zničené infrastruktury, vylétly nahoru akcie stavebních firem. Podle prvního odhadu by se škody mohly dostat na deset miliard eur.

Foto: Vratislav Konečný

Na kopci nad Třebušínem stál dobře opevněný hrad hejtmana Jana Žižky, který si podle jména hradu říkal z Kalicha

Článek

"Ekonomický dopad bude samozřejmě velký, ale ne tak, aby zásadně ovlivnil vývoj ekonomiky v roce 2005," řekl ředitel jihoasijské centrály Societé General Glenn Maguire. "V první řadě je to ale obrovská lidská tragédie," doplnil.

Odhady jsou zatím jen předběžné a přesně se začnou vyčíslovat až v následujících dnech. Ve chvíli, kdy zaměstnavatelé neví, o kolik zaměstnanců přišli, je škoda na majetku příliš nezajímá. Podle posledních informací si zemětřesení a následné vlny tsunami vyžádaly téměř 80 tisíc lidí. [celá zpráva]

Škody za deset miliard eur

Největší světová zajišťovna Munich Re odhadla v úterý škodu na deset miliard eur. To je asi poloviny sumy, na niž přišly škody po letních hurikánech v USA. Sama zajišťovna vyplatí podle svého odborníka na odhad škod Gerharda Berze pojišťovnám asi 100 miliónů eur.

Země se ale spíš než ztráty akcií firem nebo rekonstrukcí zničeného majetku bojí poklesu zájmu turistů. Příjem z cestovního ruchu je v Thajsku a na Srí Lance významnou položkou tamního domácího produktu. V Thajsku tvoří šest procent HDP.

Ekonomové: Thajsko škody podceňuje

Thajská vláda odhaduje škody na zhruba 20 miliard bátů tedy asi 11,5 miliardy korun. "Za tři měsíce bychom mohli opravit 70 procent škod ve třech nejvíce postižených provinciích," prohlásil ředitel úřadu pro turistiku Juthamas Sirivan. Zemi letos navštívilo asi 12 miliónů turistů.

Ekonomové ale myslí, že stát škody podceňuje. "Očekáváme, že ztráty v podobě ušlých budoucích příjmů z turistiky a škod v oblasti rybářství a na majetku se budou pohybovat kolem 35 až 40 miliard bátů, tedy 0,5 až 0,6 očekávaného hrubého domácího produktu v roce 2005," tvrdí makléřská společnost Phatra Securities.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám