Hlavní obsah

Argentinský parlament posvětil zestátnění ropné firmy YPF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Pouze podpis argentinské prezidentky Cristiny Fernandezové dělí definitivní zestátnění společnosti YPF, která je největším ropným producentem v zemi. Vyvlastnění podílu španělského koncernu Repsol v YPF už minulý týden schválil Senát, nyní totéž drtivou většinou prošlo v dolní komoře parlamentu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Susana Vera , Reuters

Znak společnosti Repsol

Článek

Podnik byl v minulosti státní, Argentina jej ale spolu s dalšími společnostmi v 90. letech zprivatizovala. Nyní obě komory parlamentu daly zelenou k zestátnění 51 procent akcií YPF, které patří Repsolu.

Fernándezová nedávno oznámila, že chce YPF zestátnit, protože do něj prý Repsol dostatečně neinvestoval, což vede k nedostatku energetických produktů v zemi.

Repsol to odmítá, ale prezidentčin plán padl v Argentině na úrodnou půdu, protože mnoho jejích obyvatel je vůči zahraničním společnostem podezřívavých a jsou přesvědčeni, že politika volného trhu z 90. let jejich zemi na začátku tohoto tisíciletí přivedla k bankrotu.

Španělsko proti vyvlastnění protestuje. Repsol už dříve oznámil, že za svůj podíl bude chtít asi 10,5 miliardy dolarů (téměř 200 miliard korun). Argentina nemá v úmyslu takovou částku vyplatit a spor se téměř jistě dostane před mezinárodní soudy. Vláda v Madridu jako protiopatření omezila dovoz bionafty z této jihoamerické země, připomněla agentura DPA.

Reklama

Související témata:

Související články

Argentina chce znárodnit ropnou firmu YPF

Argentinská vláda udělala v pondělí první kroky k převzetí ropné společnosti YPF, kterou kontroluje španělská skupina Repsol. Vláda oznámila, že předloží...

Výběr článků

Načítám