Hlavní obsah

Antimonopolní úřad šetří banky kvůli poplatkům

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO/PRAHA

Antimonopolní úřad začal ve čtvrtek hledat v kancelářích Komerční banky, České spořitelny a ČSOB důkazy, že se tyto tři ústavy mezi sebou domlouvaly na výši poplatků. Přítomnost kontrolorů antimonopolního úřadu Novinkám potvrdily samy banky, současně ale podezření důrazně odmítly.

Článek

"Mohu potvrdit, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení na bankovním trhu ve věci možného porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže," sdělil Novinkám mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Co úřad k tomu, že šetření začal právě ve čtvrtek vedlo, ale ÚOHS nesdělil. "Dlouhodobě sledujeme všechny trhy, které mají vliv na českou ekonomiku, tedy i ten bankovní."

"Můžeme potvrdit, že sem přišli zaměstnanci ÚOHS a oznámili, že zahajují správní šetření," řekl Novinkám mluvčí ČSOB Pavel Hejzlar. Podezření, že by se s ostatními bankami ČSOB domlouvala na výši poplatků odmítl. "Podezření je naprosto neopodstatněné."

S tím souhlasí i Klára Gajdůšková z České spořitelny. "Neporušujeme žádný zákon a ohrazujeme se proti tomu, že se domlouváme s jinými bankami, naopak na českém trhu panuje velmi silné konkurenční prostředí," řekla Gajdůšková.

Překvapená je i ČNB

Banky jsou v posledních měsících často kritizovány za politiku v oblasti poplatků, účtovaných klientům v souvislosti s vedením účtu. Na této službě banky každoročně vydělávají desítky miliard korun. [celá zpráva]

Krokem ÚOHS se na svém zasedání zabývala i Česká národní banka (ČNB). " ČNB vyjádřila nad tímto krokem překvapení. Bankovní sektor je podle názoru ČNB dostatečně konkurenční v oblasti poskytování služeb podnikům i domácnostem. Bankovní radě proto není jasné, na základě jakých informací se ÚOHS rozhodl vznést toto obvinění," uvedla mluvčí ČNB Pavlína Bolfová.

Proti bankám bojují i ČOI a SOS

Šetření antimonopolního úřadu je jen dalším kroku v pomyslném boji proti bankovním poplatkům. Už na začátku roku na problém upozorňovala Česká obchodní inspekce (ČOI). Nakonec ale došla k názoru, že banky může jen těžko vyšetřovat pro poškozování spotřebitelů, protože klienti tím, že uzavřou smlouvu, přistupují na podmínky banky.

ČOI v březnu dokonce ustavila skupinu, která měla za úkol porovnat poplatky v evropských a českých bankách. Ve skupině jsou například i analytici nebo zástupci ministerstva financí. [celá zpráva]

Sdružení na obranu spotřebitelů (SOS) vyrušilo banky z klidu za začátku týdne. Poslalo jim dopis, ve kterém je žádá, aby zrušily poplatek za zrušení účtu a poplatek ze vedení účtu. Jinak hrozí žalobou podle zákona na chranu spotřebitele. [celá zpráva]. Poplatek za zrušení účtu přestala už loni vyžadovat Komerční banka a Živnostenská banka, tento týden se připojila HVB Bank.

Některé poplatky bank v ČR (v Kč)
bankavedení účtuzrušení účtuvýběr z vlastního bankomatuvýběr z bankomatu jiné banky
ČSOB30200525
ČS0300625+05% z částky
KB19*0635
HVB Bank64**099
GE Money Bank352000(9)25
Raiffeisenbank153005(9)***19(25)***
Živnobanka500540
eBanka0206,906,90
pozn:* konto Ideal, ** konto Pohoda, ***číslo v závorce udává poplatek za třetí a každý další výběr
zdroj: banky

Poplatky v bankách v Německu a Rakousku jsou zhruba srovnatelné s těmi českými, je ale potřeba si uvědomit, že příjmy tamních obyvatel jsou v porovnání s těmi českými mnohem vyšší. Banky navíc často nezpoplatňují vedení účtů nebo výběry z bankomatů.

Banky v ČR se brání tím, že klienti v Evropě jsou zvyklí využívat sofistikovanější produkty banky, například investiční bankovnictví. Čeští klienti jsou méně nároční, do velkých investic se nepouštějí a většinou se omezují na ukládání a výběr peněz. Banky proto musí vybírat poplatky z těchto transakcí.

Poplatky v některých bankách v Evropě
Sparkasse (Rakousko)
vedení účtu1,30eur(cca 45 Kč)
výběr peněz u přepážky0
výběr z bankomatu0
měsíční výpis55 centů (15 Kč)
Deutsche Bank (Německo)
paušál za všechny služby (méně operací)4 eura (120 Kč)
paušál za všechny služby )více operací)7 eur (210 Kč)
Erstebank (Rakousko)
vedení konta (všechny služby)4,50 eur (135 Kč) na 3 měsíce
vedení náročnějšího konta (včetně karty)9 eur (270) na 3 měsíce
převod na jiné konto50 centů (15 Kč)
zasílání výpisů1 euro (30 Kč)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám