Hlavní obsah

Analytici: Česká ekonomika se překvapivě drží

Česká ekonomika se podle analytiků na začátku roku překvapivě držela. Její výkon se podle odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) za 1. čtvrtletí snížil oproti předchozímu kvartálu o 0,3 procenta. Meziročně pak propad zmírnil z předchozích minus 4,8 na minus 2,1 procenta.

Foto: Koláž Novinky.cz

Ilustrační foto.

Článek

Jak upozornil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek, bylo to první období za dobu trvání pandemie, kdy trvala tvrdá protipandemická opatření prakticky bez přerušení od začátku do konce.

Pokles sotva o půl procenta mezi čtvrtletími i o 2,3 procenta meziročně je proto překvapivě dobrý výsledek, ačkoli ho ovlivnila nízká srovnávací základna loňského prvního čtvrtletí, které již zasáhla pandemie covidu-19.

Foto: Novinky

Hrubý domácí produkt ČR.

„Lze však říct, že ekonomika přes všechny problémy nakonec vykázala relativně dobrý výsledek a nadále tak prokazovala vyšší odolnost,“ komentoval to analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Tuzemská ekonomika na začátku roku klesla o 2,1 procenta

Ekonomika

Protiepidemická opatření podle Sobíška vypnula nebo silně omezila kapacitu odpovídající asi 12 procentům výkonu ekonomiky. Malý propad mezi kvartály tedy podle něj zřejmě odráží i skutečnost, že se část poptávky nejspíš realizovala v šedé ekonomice. „Je nejisté, do jaké míry toto bleskový odhad HDP již odráží,“ poukázal ekonom.

Podle Vladimíra Kermieta z ČSÚ k poklesu přispěla nižší spotřeba domácností i slabší zahraniční poptávka. Gürtler se domnívá, že ke snížení přidané hodnoty zřejmě došlo ve většině odvětví a stranou tentokrát nezůstal pravděpodobně ani zpracovatelský průmysl.

Důvěra v českou ekonomiku byla v dubnu nejvyšší za poslední rok

Ekonomika

V dalších čtvrtletích už ekonomové očekávají růst. Za celý rok by HDP měl vzrůst nejméně o dvě procenta, spíše však nad tři.

Reklama

Výběr článků

Načítám