Hlavní obsah

Americké úřady potrestaly za někdejší kartel už 21 aerolinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké úřady potrestaly už 21 leteckých společností, které se podle vyšetřování zúčastnily v letech 2000 až 2006 rozsáhlého kartelu. Ten zasáhl osobní i nákladní leteckou dopravu a soudy už za něj udělily pokutu více než 1,7 miliardy dolarů (asi 30 miliard Kč). Uvedla to agentura AP s tím, že jde o jedno z největších antimonopolních vyšetřování v historii.

Článek

Výsledkem společného postupu šéfů aerolinek byla podle federálních prokurátorů dohoda, která masivně nadhodnotila palivové příplatky. Letečtí přepravci si tak kompenzovali propad zisků, který by je jinak neminul. Prohřešky leteckých společností stály řadové spotřebitele a zástupce firem, převážně mezinárodní klientelu, stovky miliónů dolarů.

Vedle zmíněné pokuty bylo 19 manažerů obviněno z nezákonného jednání a čtyři už jsou i ve vězení. Dva dostali šestiměsíční a dva osmiměsíční trest.

Mezi usvědčenými aerolinkami byly například britské British Airways, korejské Korean Air a francouzsko-nizozemské Air France-KLM. Účast žádného významného přepravce z USA prokázána nebyla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám