Hlavní obsah

Americké akcie se vyšplhaly na nová rekordní maxima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americké akcie v pátek pokračovaly v růstu a jejich hlavní indexy uzavřely obchodování na nových rekordních maximech. Energetické společnosti těžily ze stoupajících cen ropy. Na akciový trh se navíc vrátil optimismus ohledně hospodářské politiky nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Makléř na newyorské burze.

Článek

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si v pátek připsal 0,48 procenta a obchodování uzavřel na 20.269,37 bodu. Širší index S 500 stoupl o 0,36 procenta na 2316,10 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,33 procenta na 5734,13 bodu.

Za celý týden Dow Jonesův index vzrostl o procento. Index S 500 stoupl o 0,8 procenta a Nasdaq o 1,2 procenta.

Index S 500 již od Trumpova listopadového zvolení prezidentem posílil o více než osm procent díky nadějím na snížení daní, omezení regulace a zvýšení výdajů na infrastrukturu. Ve čtvrtek Trump prohlásil, že během příštích týdnů představí "fenomenální" daňový plán.

Ropné společnosti posílily

Vzhůru v pátek zamířily akcie největší veřejně obchodované ropné společnosti světa Exxon Mobil i jejího konkurenta Chevron. Ceny ropy rostly díky zprávám, které potvrzují, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další těžařské země plní dohodu o snížení produkce.

Na devizovém trhu dolar díky optimismu ohledně Trumpovy politiky pokračoval v růstu a vůči koši předních světových měn se vyšplhal na nejvyšší úroveň od konce ledna.

Euro se vůči dolaru propadlo až na 1,0608 USD, tedy na nejnižší úroveň od 19. ledna. V závěru obchodování v New Yorku pak jednotná evropská měna vykazovala pokles o 0,2 procenta na 1,0636 USD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám