Hlavní obsah

Americká ekonomika roste rychleji, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ekonomika Spojených států rostla ve třetím čtvrtletí rychleji, než se původně předpokládalo. Tamní ministerstvo obchodu v úterý oznámilo, že roční tempo růstu dosáhlo 3,9 procenta. Zpřesnilo tak svůj rychlý odhad z konce října, podle kterého ekonomika vykazovala růst o 3,5 procenta.

Foto: Jonathan Alcorn, Reuters

Nákupy v obchodě Walmart v Los Angeles

Článek

Hospodářský růst ale zpomalil ze 4,6 procenta ve druhém kvartálu.

Výsledek revize je příjemným překvapením pro analytiky, kteří podle agentury Reuters předpokládali, že ministerstvo odhad hospodářského růstu ve třetím čtvrtletí sníží na 3,3 procenta.

Zpřesněné údaje rovněž ukázaly, že podnikatelské i spotřebitelské výdaje ve Spojených státech byly ve třetím čtvrtletí vyšší, než se předpokládalo. Tempo růstu exportu nicméně ministerstvo opravilo směrem dolů.

Spotřebitelské výdaje, které se na celkové ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami, stouply podle revidovaných údajů o 2,2 procenta. Původně ministerstvo jejich růst odhadovalo na 1,8 procenta. Růst exportu však činil pouze 4,9 procenta namísto původně předpokládaných 7,8 procenta.

Eurozóna zaostává

OECD ve svém aktuálním výhledu odhaduje, že ekonomika USA letos poroste za celý rok o 2,2 procenta a v příštím roce zrychlí na 3,1 procenta.

Podobně silným tempem jako USA poroste z velkých vyspělých ekonomik už ale jen Británie. Eurozóna by naproti tomu měla letos růst jen o 0,8 procenta a příští rok o 1,1 procenta. Až v roce 2016 dosáhne růst v měnové unii solidnějšího tempa 1,7 procenta.

Česká ekonomika podle OECD letos poroste o 2,4 procenta a příští rok o 2,3 procenta.

Reklama

Související články

Čínská ekonomika roste nejpomaleji za pět let

Tempo růstu čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí podle předpokladů mírně zpomalilo. Hrubý domácí produkt se meziročně zvýšil o 7,3 procenta, což představuje...

Výběr článků

Načítám