Hlavní obsah

Američané dluží Číně víc, než se myslelo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nejlidnatější země světa držela ke konci roku americké dluhopisy za 1,16 biliónu dolarů (asi 20,4 biliónu korun). Tato částka je přibližně o třetinu vyšší, než v únoru sdělilo americké ministerstvo financí. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Nové americké stodolarovky

Článek

Revizí totiž vyšlo najevo, že Čína kupuje dluh Spojených států rovněž přes zprostředkovatele ve Velké Británii. Celková částka se tak zvedla o 268,4 miliardy dolarů. Část Čínou nakoupených dluhopisů tak ministerstvo financí považovalo za nákupy britské vlády.

„Potvrdilo se dřívější podezření, že Čína provádí své transakce čím dál častěji přes Velkou Británii,“ uvedl Alan Ruskin, hlavní devizový stratég Deutsche Bank v New Yorku. Nová částka tak podle něj naznačuje, že podíl Číny na financování deficitu amerického běžného účtu se ukazuje jako vyšší. Na druhou stranu jsou však Spojené státy k Číně více připoutané. Z toho i vyplývá, že Čína má největší vliv na schopnost USA dostat svůj deficit pod kontrolu.

Celosvětová držba amerických cenných papírů dosahovala ke konci loňského června 10,7 biliónu dolarů, což představuje meziroční nárůst o 11 procent. Důvodem se stala patrně dluhová krize v Evropě, kdy investoři vyhledávali bezpečnější aktiva, mezi něž se právě ta americká řadí.

Za Čínou se na druhém místě, pokud jde o držení amerických dluhopisů, nacházelo ke konci loňského roku Japonsko s objemem 882,3 miliardy dolarů. Na třetím místě je skupina zemí vyvážejících ropu s 211,9 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám